Hvem var atleternes skytshelgen Skt. Sebastian?

Mange malerier fremstiller martyren Skt. Sebastian gennemboret af pile. I virkeligheden overlevede han pilene men blev senere dødsdømt for anden gang og henrettet med kølleslag.
Mange malerier fremstiller martyren Skt. Sebastian gennemboret af pile. I virkeligheden overlevede han pilene men blev senere dødsdømt for anden gang og henrettet med kølleslag.

Sebastian var officer for den romerske kejser, da han blev martyr for sin tro sidst i det 3. århundrede.

Sebastian var ifølge legenden officer i kejser Diokletians livvagt og hemmeligt kristen. Diokletian er berygtet for sin kristenforfølgelse i årene 303-305 e.Kr. Sebastian menes dog at være blevet dræbt allerede i 286 e. Kr.

Overlevede pileskud

Det fortælles, at Sebastian reddede to kristne brødre, der ikke ville ofre til de hedenske guder.
Derfor lod kejseren ham arrestere og binde til en pæl, hvor han blev skydeskive for en gruppe mauretanske bueskytter. Han døde dog ikke af beskydningen, og en enke, den senere helgeninde Irene, plejede ham tilbage til livet.
Da Sebastian senere bebrejdede kejseren de fortsatte kristenforfølgelser, blev han igen dømt til døden.

Henrettet med køller

Denne gang besluttede kejseren, at Sebastian skulle tæves ihjel med kølleslag. Hans lig blev smidt i en kloak, hvor det blev fundet af en from kvinde, der havde drømt, at Sebastian bad hende begrave hans levninger i katakomberne under Rom.

Sebastian i kunsten

På malerier er Sankt Sebastian ofte afbilledet som en nøgen mand, der bundet til et træ bliver beskudt med pile. Netop pilene er hans attribut, selv om de ikke var årsag til hans død. Sebastian fremstilles aldrig som offer for kølleslag.

På kalkmaleriet i Linderöd kirke i Kristianstad Kommune i Sverige ses en Sankt Sebastian, der er ramt af ikke mindre end 34 pile.
I antikken var pilen et kendt billede på pesten, der dræbte lynhurtigt og uventet. Derfor opfattede man Sankt Sebastian som en beskytter mod pest.

Ifølge oldtidens hedenske tro blev pest spredt ved, at guderne fra himlen sendte pile ned mod folk. Også flere renaissancemalerier viser pestofre med sorte pile i kroppen.

Men sammenhængen mellem pest og pile findes også i en poetisk beskrivelse i Bibelen. Her hedder det i Salme 91: ” Du frygter ej Nattens Rædsler, ej Pilen, der flyver om Dagen, ej Pesten, der sniger i Mørke, ej Middagens hærgende Sot.…”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skytshelgen for atleter

Sankt Sebastian er skytshelgen for soldater, atleter og folk, der ønsker sig en helgens død, skriver Catholic Online.
Flere atleter lader sig inspirere af Skt. Sebastian, dels fordi han var soldat, dels fordi han udholdt store smerter.

Katedralen i OL-byen Rio de Janeiro er en seværdighed, som udefra ligner et maya-tempel. Den er tegnet af Edgar Fonseca og dedikeret til Skt. Sebastian, som også er Rio de Janeiros skytshelgen.

Knap 80 år efter sin død blev Sebastians jordiske rester flyttet til en basilika i Rom. Dele af kroppen blev efter sigende fordelt mellem munke i Frankrig, mens kraniet kom til et tysk kloster, hvor det blev placeret i en særlig sølvboks. Relikviet findes stadig i Ebersberg.
En af Roms syv valfartskirker, San Sebastiano, menes også at huse Sebastians relikvier. Hans helgendag er den 20. januar.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Læs også: Gymnastikdronning Simone tænder lys for Skt. Sebastian