Passioneret hollandsk forkæmper for Israel

Willem van der Hoeven er i Danmark.
Willem van der Hoeven er i Danmark.

Jan Willem van der Hoeven talte fredag i Bibelværkstedet på Nykøbing Falster og søndag morgen i Impact Church i Roskilde. Senere søndag er han i Jylland, i Menighedshuset i Vinderup og tirsdag taler han i Troens Ord i Brande.

Mange kristne danskere kender denne karismatiske hollænder, som grundlagde Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem (ICEJ) for netop 35 år siden. Jubilæet fejres i Brande – men Jan Willem står ikke længere i spidsen for ambassaden.
For ca. 10 år siden stiftede han en ny organisation, International Christian Zionist Center (ICZC) i Samaria, som er mere direkte i sin kritik af Israels modstandere, og mindre politisk-korrekt end ambassaden, der forsøger at være mere diplomatisk.
Jan van der Hoven er en kompromisløs forkæmper for Israels ret til at eksistere indenfor sikre grænser, og han afviser ideen om, at jøderne skal afgive land for at få fred med palæstinenserne. Det mener han hverken er realistisk eller i overensstemmelse med Bibelens løfter til jøderne.
Han er overbevist om, at Israel stadig har en rolle at spille i Guds planer og i endetiden før og efter Jesu genkomst.

Kongehuset

Jan Willlem var ligesom født til noget stort. Hans far var i 20 år privatsekretær for Dronning Juliana. Og Jan Willem studerede teologi ved London University.
Her stiftede han bekendtskab med den engelske erstatnings-teologi, som mener at kunne erstatte alle løfter til jøderne med løfter til de kristne. Jøderne havde ikke længere betydning ifølge den teologi.
Det stred fuldstændig imod, hvad han selv troede, og navnlig følte, som engageret kristen.
Han var født i en jødisk-venlig kristen familie i 1940 med fem søskende i Haarlem, Holland.
Som 12-årig besluttede han at følge Jesus ved en kampagne med Billy Graham i Holland.

Skjulestedet

I 1958 havde unge Willem læst bogen ”Skjulestedet” af hollandske Corrie ten Boom. Hun fortæller her om, hvordan hun skjulte nitten forfulgte jøder for nazisterne i sit hus i Amsterdam. Hun blev fanget og sendt i KZ-lejr. Denne bog satte kursen for unge Jan Willems liv:
”Efter at have læst denne bog følte jeg, at jeg skal vise min Gud, at jeg er villig til at gøre alt for nationen Israel.”

Arabisk gift – og dansk

Efter sin universitetstid rejste Jan Willem i de arabiske lande, Libanon, Syrien, Jordan og Irak som missionær. Han giftede sig med Widad, en kristen arabisk kvinde. Efter Seksdageskrigen bosatte parret sig i Israel. Og familien blev integreret i det israelske samfund.
Jan Willem blev kustode i Gravhaven i Jerusalem fra 1968 til 1975, hvor han fortalte om den tomme grav til tusindvis af pilgrimme og turister.
Widad døde i 1995, og van der Hoven giftede sig med en dansk kvinde, Ellen Margrethe, som også elsker Israel højt. Ellen Margrethe voksede op i Viborg. Hun arbejder professionelt med at distribuere israelske produkter til i hele verden som direktør for Israel Economic & Trade Center i Jerusalem.
De sidste 40 år har han dog boet i Mellemøsten. I dag bor parret i Anathot i Samaria – hvor den bibelske profet Jeremias havde sit hjem. Og Jan Willems to voksne børn har begge tjent i den israelske hær. Og hans datter er konverteret til jødedommen.

Ven med Netanyahu

Udover ambassaden og det kristne zionistcenter har Jan Willem også taget initiativer til fx ‘International Christian Zionist Congres”, the ‘Mordechai Outcry’ til fordel for hjemrejsende sovjetiske jøder til Israel, og han er sammen med andre med til at arrangere den kristne løvhyttefejring af ‘Feast of Tabernacles’ i Jerusalem.
Hans begejstring for jøderne og Israel har gjort, at han har kendt de sidste syv premierministre i Israel, samt mange medlemmer af Knesset.
Især Binyamin Netanyahu og Benny Alon er hans nære venner.
Han betragter det som sin skæbne at være kristen zionist – dvs. at kæmpe for, at jøderne vender tilbage til deres oprindelige fædreland.