Den gode prædiken er vigtigst når folk vælger kirke

Prædikenens kvalitet er det vigtigste. Men ledernes velkomst og børneprogrammerne betyder også meget, når man skal vælge ny menighed, viser en ny undersøgelse fra USA.
Prædikenens kvalitet er det vigtigste. Men ledernes velkomst og børneprogrammerne betyder også meget, når man skal vælge ny menighed, viser en ny undersøgelse fra USA.

Næst efter en god prædiken betyder præstens velkomst mest, siger ’kirkeshoppere’.

Førsteklasses forkyndelse er det, der tiltrækker flest mennesker på jagt efter en ny menighed.

Det er konklusionen på en ny undersøgelse fra Pew Research Center. Undersøgelsen, som blev fremlagt den 23. august, bygger på telefon-interviews med 5.000 voksne i USA.

Prædikenen er vigtigere end gudstjenesteformen

Halvdelen af alle amerikanere har på et eller andet tidspunkt i deres liv stået over for at skulle finde en ny menighed.
”Det, som de fleste værdsætter i en menighed, er et godt budskab, en god prædiken, som giver genklang hos dem og vejleder dem”, siger Greg Smith, som er leder for Pews religionsforskning.

Mere end fire ud af fem (83 procent) har den gode prædiken øverst på ønskelisten. Det næstvigtigste er, om man følger sig velkommen og godt modtaget af præsten og andre ledere (79 procent), mens selve gudstjenestens form er vigtig for 74 procent af de adspurgte. Færre (56 procent) nævner menighedernes børneprogrammer som afgørende for deres valg af ny menighed.

Personlig kontakt

Det ikke er smarte hjemmesider og telefonisk kontakt, men derimod personlig kontakt, som betyder mest, når folk vælger menighed. Over halvdelen af de adspurgte har været til gudstjeneste og har talt med medlemmer af nye menigheder for at kunne vurdere dem. Lidt færre har opsøgt menighedens præst i løbet af processen.

”Nogle af de faktorer, folk nævner som vigtige, fx prædikenens kvalitet, gudstjenesteformen og velkomsten fra lederskabet, er svære at bedømme ud fra et telefonopkald eller en hjemmeside”, konkluderer forskerne.

Hvad får folk til at søge ny menighed?

Den mest udbredte grund til at søge en ny menighed er flytning (34 procent).
Mindre udbredt er teologiske årsager eller utilfredshed med ens tidligere menighed eller lederen der.
En ændring i ægteskabelig status som skilsmisse eller (nyt) ægteskab får 11 procent til at søge efter en ny menighed.
Næsten halvdelen af de adspurgte (48 procent) har overvejet at skifte kirkeretning. Det er mest udbredt blandt evangeliske protestanter. Men blandt to grupper, nemlig katolikker og medlemmer af traditionelt sorte protestantiske menigheder, var det mindre udbredt at skifte kirkeretning. Det ville kun en tredjedel af dem overveje.
Hele 45 procent af de amerikanere, som er flyttet inden for de sidste fem år, har samtidig set sig om efter en ny menighed. Men når folk har boet et nyt sted i over fem år, leder kun én ud af fem efter en ny menighed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kirkegang i USA

Halvdelen af de amerikanske voksne (51 procent) oplyser, at de regelmæssigt går til gudstjeneste. Det svarer til en eller to gange i måneden.
Syv af 10 personer i undersøgelsen mente, at det var let at finde en ny menighed, mens 27 procent fandt det svært.
Blandt de mest trofaste kirkegængere sagde næsten halvdelen, at de altid har gået i kirke lige så ofte, som de gør nu.
Lidt flere (27 procent) fortæller, at de går oftere i kirke nu end tidligere i deres voksenliv.