Iran: Maryam får sygeorlov fra fængslet

En sultestrejke gav Maryam så mange helbredsproblemer, at hun fik lov til at forlade Evin-fængslet i Teheran.
En sultestrejke gav Maryam så mange helbredsproblemer, at hun fik lov til at forlade Evin-fængslet i Teheran.

Den kristne fange fik midlertidig sygeorlov i hjemmet, skriver Dansk Europamission.

Venner af Maryam Naghash Zargaran fortæller, at hun har fået lov til at komme hjem på medicinsk orlov.

Maryam, som tidligere har fået medicinsk orlov på grund af forskellige helbredsproblemer i juni 2016, vendte tilbage til Evin-fængslet i Teheran den 27. juni for at fortsætte afsoningen af en dom på fire år for ”handlinger mod nationens sikkerhed”.

Syg efter sultestrejke

Hun påbegyndte derefter en sultestrejke den 5. juli 2016, hvor hun krævede omgående og ubetinget løsladelse på grund af den utilstrækkelige behandling af hendes helbredsproblemer. I begyndelsen af august sluttede hun sultestrejken efter opfordring fra sin familie.
Maryams helbred blev kraftigt forværret under sultestrejken. Hendes blodtryk faldt, hun oplevede smerter og følelsesløshed i fødderne og oplevede psykologiske problemer som resultat af indespærringen.

Embedsmænd fra fængslet undersøgte Maryam den 20. juli og bekræftede i en medicinsk rapport alvoren af hendes tilstand, men hendes krav om løsladelse blev afvist af en iransk domstol efter ordre fra det Iranske Ministerium for Efterretning (MOIS).
Fængslet tillod Maryam at tage hjem søndag den 28. august for at modtage lægehjælp. Man håber, at orloven denne gang vil være lang nok til, at Maryam kan få den behandling, hun har brug for.

Fængslet fordi hun blev kristen

Maryam, som er tidligere muslim, har været tilbageholdt siden den 15. januar 2013 på grund sin deltagelse i gudstjenester i undergrundskirker i Iran. Her mødes muslimer, der er konverteret til den kristne tro. I juli 2013 blev hun idømt fire års fængsel.
Maryams nærmeste er taknemmelige for, at hun har fået orlov og beder om forbøn for hende og hele familien.