En ung heks mødte Jesus

s3_Artikel i Udf uge 37 1989-1Natasja opdagede, at hun havde magiske evner, men hekse-livet holdt ikke i længden.

Af Dorthe Vestergaard

– Jeg skabte min egen virkelighed inde i hovedet, og for mig var livet et eventyr med hekse, trolde, prinsesser og alfer. Jeg kunne spå og tyde tegn, og det virkede! Men det holdt ikke i længden – det gør livet med Jesus til gengæld, fortæller Natasja på 23 smilende.

– Da jeg var 12 år, døde min mormor. Vi lignede hinanden meget af sind, men der var en side af hende, jeg ikke kendte – hun beskæftigede sig med magi. Efter hendes død åbnedes mine øjne for den åndelige dimension, og pludselig forstod jeg magi. Det var, som om at noget fra hende var overført til mig, fortæller Natasja.

Mødte heks

– Jeg var søgende og sulten efter det åndelige. Som 15-årig læste jeg bogen ”Mona Måneskinsdatter” om en ung piges oprør mod tomheden i et parcelhuskvarter.

Bogen følger pigen et år. Hun møder en heks, som hun lever sammen med, og som er med til at frigøre hende.
Denne bog blev min Bibel. Inden for et år skete de samme ting for mig som for hovedpersonen i bogen, og det kunne ikke være nogen tilfældighed, mente jeg. Jeg mødte forfatteren til bogen, og vi blev rigtig nære veninder. Hun var selv inde i magi og lærte mig op.

Veninden lagde Natasjas horoskop og lærte hende kunsten at lægge tarotkort. Natasja fortæller, at når veninden forklarede, var det som om, hun vidste det hele på forhånd fra egne tidligere erfaringer.

Image og magi

I hekseverdenen taler man om sort og hvid magi, som modsætninger. Sort magi er for eksempel woodoo, hvor man søger at skade andre, mens hvid magi ses som noget positivt, hvor man ved hjælp af overnaturlige metoder hjælper andre mennesker.
– Selv ville jeg bruge mine evner til noget godt, og ved fester blev jeg brugt en del af mine venner, fortæller Natasja.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Der var en vis mystik omkring mig, og det passede mig helt fint! Faktisk handler det jo om image. Jeg ønskede at hjælpe andre, men jeg søgte også selv at blive bekræftet af andre mennesker, gennem det jeg giorde.

– Mange af vor tids hekse har baggrund i 70’ernes kvindebevægelse, og flere af dem siger selv, at det, de ønsker, er magt. Har hekseri med magt at gøre?

– Jeg tror, at det, de ønsker, er magt over deres eget liv. Vore liv er styret af normer og andre mennesker; de, der bliver hekse, ønsker at sætte sig ud over dette.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Holder ikke i længden

– Mange hekse hjælper virkelig folk, ligesom pykologerne gør det. Det virker, og der går lang tid, før det viser sit virkelige ansigt, men det holder ikke i længden, det har jeg set i mine venners liv, siger Natasja og fortæller om, hvordan hun for to og et halvt år siden blev en kristen.

– Jeg syntes selv, jeg havde et smukt livsyn. Jeg havde skabt min egen virkelighed inde i hovedet – egentlig var det bare en leg for sjov, men når man begynder at tro på det, udvikler det sig langsomt til at blive virkelighed. Jeg var selv heks og levede i en eventyrsverden med trolde, prinsesser og alfer.

Jeg danser flamenco og blev mægtig gode venner med min danselærer. Hun var en kristen og begyndte langsomt at pille mit ellers så smukke livsyn fra hinanden. Hun inviterede mig med i Bethlehemskirken på Nørrebro. I starten syntes jeg, det var meget spændende, senere blev jeg lidt irriteret over de ting, som præsten sagde; men gradvist, over en længere periode, begyndte sandheden i hans ord at gå op for mig.

– Langsomt blev Jesus og hans magt til virkelighed for mig, og mine tanker om og tro på ting som reinkarnation måtte vige, siger Natatasja og fortsætter:
– Nu oplevede jeg en anden tryghed i min tilværelse. Før havde jeg en trang til vildskab, til at kaste mig ud i alt muligt og bryde grænser. Det har jeg ingen trang til mere. Ligesom jeg tidligere søgte bekræftelse fra andre mennesker, så er det mig nu nok, at jeg får den fra Gud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Nyt livssyn

Men det tager tid, indrømmer Natasja. – Hele mit livssyn har måttet gennemgå en forandring, og stadig dukker der detaljer op, som jeg må tage fat på.

I mit uddannelsesforløb som bevægelsespædagog møder jeg også ting, som jeg må tage stilling til, eksempelvis alternative behandlingsformer. Det kan godt være svært nogle gange, for færdige og fordomsfulde svar er ikke lige mig. Derfor går jeg direkte til Gud, når nye spørgsmål melder sig.

Glad kristendom

Er der noget, Natasja har lært, så er det at være fordomsfri, når hun møder andre mennesker, der for eksempel er inde i noget nyreligiøst eller okkult. Det mener hun, at alle kristne kunne lære noget af og bruge, når de er ude at evangelisere.

– Det er vigtigt at forstå og se, at disse mennesker er søgende, og at vi må komme dem i møde på deres præmisser. Ligesom det er enormt vigtigt, at vi kristne lever et farverigt kristenliv ud, så vi udstråler kreativitet og glæde og ikke bliver nogle indspiste og grå kristne med en meget lille horisont, som skræmmer folk væk.

– Ting som magi har umiddelbart farve, men det holder ikke i længden.

– Det gør livet med Jesus, siger Natasja og stråler af glæde!