Halloweens græskarlygter er historien om en fortabt sjæl

Legenden fortæller, at Nærige Jack snød djævelen. Men det kom han selv til at bøde for.

Halloween-skikken med at lave græskarlygter bygger på en legende fra Irland – men her var lygten lavet af en roe. Også den dystre åndelige side af sagen er gået i glemmebogen.

I flere århundreder har man fremstillet ’grønsags-lygter’ op til Halloween, som falder den 31. oktober. Skikken stammer fra legenden om Stingy Jack (Nærige Jack), som engang inviterede djævelen med på en bar. Da den nærige mand ikke ville betale for drinksene, overtalte han djævelen til at omskabe sig til en mønt, som Jack kunne betale med.

Men da nu djævelen var blevet til en mønt, besluttede Jack sig for at gemme mønten, som han lagde ned i lommen til sit sølvkors. Korset forhindrede djævelen i at vende tilbage til sin oprindelige form. Til sidst frigav Jack djævelen, som til gengæld måtte love at lade Jack i fred i et år og ikke kræve hans sjæl, når han var død.

Året efter snød Jack igen djævelen, som han fik til at klatre op i et træ. Mens djævelen var oppe i træet, skar Jack et kors i træets bark, så djævelen ikke kunne komme ned igen, før han havde lovet Jack at lade ham være i fred de næste ti år.

Ingen fred i døden

Kort efter døde Jack. Ifølge legenden ville Gud ikke lukke den upålidelige fyr ind i himlen.
Samtidig var djævelen sur over Jacks tricks. Men da han ikke kunne kræve hans sjæl, kunne Jack ikke komme i helvede. Derfor sendte djævelen Jack ud i den mørke nat kun med et stykke glødende kul som lygte.

Jack lagde kullet i en udhulet roe og han har ifølge legenden strejfet rundt på jorden lige siden. Irerne kalder den spøgelsesagtige figur ”Jack med lygten” eller bare “Jack O’Lantern.”

I Irland og Skotland begyndte folk at lave deres egne Jack O-lamper ved at udskære uhyggelige hoveder i turnips eller kartofler og sætte dem i vinduer og døre for at skræmme onde ånder væk. I England brugte man rødbeder. Immigranter fra disse lande har medbragt traditionen til USA, hvor de fandt på at bruge græskar til lygterne.


Artiklen fortsætter efter annoncen: