’Ingen kan konkurrere med Gud’

Donald Trump og Hillary Clinton deltog begge i en overdådig velgørenhedsmiddag, hvor de sad på hver sin side af værten, den katolske kardinal Dolan.
Donald Trump og Hillary Clinton deltog begge i en overdådig velgørenhedsmiddag, hvor de sad på hver sin side af værten, den katolske kardinal Dolan.

Hvis man vil vælges til præsident, må man normalt kunne forsikre vælgerne om, at ens forhold til Gud er i orden. Men det kniber gevaldigt for begge kandidaterne i den aktuelle valgkamp i USA.

Sådan sagde Trump ved den årlige Al Smith velgørenhedsmiddag i New York i sidste uge. Alligevel stemmer mange amerikanske kristne ikke på ham af trosmæssige årsager, men fordi han ikke er Hillary Clinton.

Den amerikanske valgkampagne har været deprimerende for mange kristne i USA og er forløbet meget anderledes, end den plejer. Normalt kan ingen kandidat gøre sig forhåbninger om at blive præsident i USA uden at forsikre vælgerne, at forholdet til Gud er i orden.
Alle præsidentkandidater ved nemlig, hvor afgørende stemmerne fra de forskellige kristne kirker tradionelt set er. Men sådan har det ikke været i dette års valgkamp. Langtfra.

I stedet har kristne i år måttet høre på to kandidater, Hillary Clinton og Donald Trump, som gensidigt har svinet hinanden til.
Donald Trump har hele valgkampen igennem omtalt Hillary Clinton som “crooked Hillary” (uhæderlige Hillary) og under den tredje og sidste store TV-debat kaldte han hende en “nasty woman”, som betyder en dum kælling.

Hillary Clinton har tilsvarende gjort alt for at tegne et billede af Trump som sexist, racist og narcissist og som en person med så mange karakterbrist, at han er uegnet til at indtage Det Hvide Hus.

Især efter lydoptagelser er blevet lækket, hvor Trump taler nedsættende om kvinder. Hillary har desuden kaldt Trumps tilhængere for “deplorables” og “irredeemable”, som henholdvis betyder sørgelige og uforbederlige.
Ordet “irredeemable” spiller på amerikansk på det kristne begreb “redemption”, som betyder Kristi frelsergerning. Derved har hun antydet, at der ikke er håb om frelse for mennesker, som kan finde på at stemme på Trump.

Trump sagde i sin tale, at han bor i samme gade som kardinalen. Men kardinalens hus er «bygget af Gud og det kan ingen konkurrere med», understregede Trump.
Trump sagde i sin tale, at han bor i samme gade som kardinalen. Men kardinalens hus er «bygget af Gud og det kan ingen konkurrere med», understregede Trump.
Had og frygt overalt

Hvis der er noget, som valgkampen mellem Trump og Clinton har skabt, så er det had og frygt på alle niveauer. Frygt for hvad det er for et samfund, den anden kandidat vil skabe.

Trump og hans tilhængere mener, at både magthavere og medier er gennemkorrupte, og ønsker at vælte den politiske elite i Washington.
Hillary Clinton og hendes vælgere ser modsat et skrækscenarie af et racistisk USA, hvis Trump kommer til magten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den amerikanske befolkning er delt op i to lejre, hvor hadet mod hinanden vokser for hver dag og for hver debat. Den amerikanske valgkamp har formodentligt aldrig været fyldt med så mange anti-kristelige elementer som denne gang.

Derfor afslører valgkampen også, at USA befinder sig i en omfattende moralsk krise og ikke bare den sædvanlige politiske kamp mellem republikanere og demokrater.

Til middag hos kardinalen

Ironisk nok mødtes Clinton og Trump i sidste uge dagen efter den sidste ophedede TV duel til den legendariske Al Smith Foundations store årlige velgørenhedsmiddag i New York, som den katolske ærkebiskop i New York, kardinal Timothy Dolan, er vært for.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Her betaler byens elite svimlende summer for at sidde til bords med hinanden og høre på gæstetalere fra samfundets absolut allerhøjeste top. Overskuddet går til katolsk hjælpearbejde for nødlidende og syge børn. I år var det de to præsidentkandidater, der var inviteret som aftenens talere, hvor de sad til bords på hver sin side af kardinalen.

Da Trump gik på talerstolen kom han med overraskende betragninger. Han talte om, at Kardinal Dolan ligesom han selv bor på den prominente gade, 5th Avenue, i New York. Kardinalen bor ved Saints Patricks Cathedral, som er ærkebispedømmets katedral og Trump i sit gigantiske Trump Tower kun nogle få meter længere nede af gaden.

Men Trump påpegede en forskel mellem de huse, nemlig at kardinalens hus er bygget af Gud, og det kan ingen konkurrere med, understregede Trump.

Er Trump på vej til at blive kristen?

Det var en noget bemærkelsesværdig udmelding, for Trump har som sagt på ingen måde skiltet med en kristen tro eller forsøgt at gøre sig kristen. Han startede faktisk til manges forargelse sin kampagne med at sige, at han troede på Gud, men aldrig havde bedt ham om tilgivelse. Men måske Trump er ved at ændre syn på sagen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I et interview med Christian Post fortæller den tidligere republikanske præsidentkandidat Dr. Ben Carson, at Trump sammen med teleevangelisten James Robison bad om Gud tilgivelse for fortidens synder dagen før sin anden TV debat med Hillary Clinton. Da Ben Carson blev presset på spørgsmål om bønnens nærmere indhold, svarede han, at “Trump stadigt kommer tættere på Gud”.

Trumps tidligere udsagn om, at han ikke beder Gud om tilgivelse og afsløringer af hans kompromitterende udtalelser om kvinder og sex, har betydet, at mange evangelikale kristne har lagt  afstand til ham. Alligevel har de samme kristne valgt at støtte ham, fordi han er et bedre alternativ end Hillary, der har sagt, at trosopfattelser må være parat til at ændre sig, hvis de er i modstrid med hendes politik, bla. på abortområdet og hvad angår homoseksuelle ægteskaber.

I interviewet med Christian Post siger Ben Carson, at han på ingen måde vil forsvare Trumps nedsættende udtalelser om kvinder: “Jeg er en kristen vælger, og jeg er ikke OK med det, men samtidigt er jeg også i stand til at se på helheden, og det tror jeg også mange andre kristne er. Jeg kan ikke støtte de lækkede lydoptagelser, hvor Trump taler groft om kvinder, men når jeg alligevel samtidigt støtter ham, er det fordi det, han repræsenterer, langt overgår det, som Hillary står for.

Trump imod abort og for kristnes rettigheder

Det er særligt på abort-lovgivningsområdet, at Trump kan gøre sig forhåbning om at høste konservative kristne stemmer. Under den sidste TV-duel med Hillary sagde han klart og tydeligt, at han er pro-life, dvs abortmodstander, og at han er rystet over Hillarys politik om, at det skal være lovligt at fjerne et foster helt ind til fødslen, hvis moderens liv er truet.

I forbindelse med debatten er der kommet uhyggelige detaljer frem om, hvordan fosterets hjerneskal knuses og suges ud under en sådan sen-abort. Barnet flås simpelthen i stykker.

Hillarys argument er, at moderens liv og levned altid står over fostrets, og at fostre ikke er og heller ikke i fremtiden skal være beskyttet af forfatningsmæssige rettigheder.

Også i spørgsmålet om hvilke højesteretsdommere den næste præsident vil udnævne, føler mange kristne sig mere trygge ved Trump, som har lovet at udnævne dommere, som vil beskytte religionsfriheden og kristnes ret til at praktisere deres tro uden statens indblanden.
65 procent af hvide evangelikale stemmer på Trump og kun 10 procent på Clinton. Ser man på, hvordan stemmerne fordeler sig blandt afro-amerikanske, latinamerikanske eller asiatiske kristne er det omvendt. Her stemmer hele 62 procent på Clinton, og kun 15 procent på Trump.

Profetier om Trump

Andre mere karismatiske kristne opfatter Trump som andet og mere end blot et værn imod Hillarys ønske om at nedbryde konservative kristne værdier. De ser ham som sendt fra himlen.

Flere påstår, at de har modtaget profetier om, at Gud har udvalgt Trump til at lede Amerika. En af dem er den selvudnævnte profet Mark Taylor, der fortæller, at han allerede i 2011 modtog profetien om, at Gud har givet Trump en særlig salvelse.
Mark Taylor udtaler til flere medier på nettet: “Mørkets rige angriber Trump mere end nogensinde før og han vil til gengæld splitte mørkets rige fuldkommen ad.”

Der går rygter om, at også selveste Billy Graham for år tilbage har givet Trump et profetisk ord. Men Graham selv har ikke bekræftet det.
Om profetierne står til troende, vil fremtiden vise. Men der findes jo flere eksempler i Bibelen på skurke og syndere, som er blevet Guds vigtigste redskab, som både Paulus og Kong David.