Vi lader ikke folk sælge deres sjæl for at få asyl

Det er kompliceret, når asylsøgning og konvertering falder sammen. Men jeg synes, det ville være forkert at følge Bertel Haarders råd, siger sognepræst Niels Nymann Eriksen til TV 2.
Det er kompliceret, når asylsøgning og konvertering falder sammen. Men jeg synes, det ville være forkert at følge Bertel Haarders råd, siger sognepræst Niels Nymann Eriksen til TV 2.

Kirkeministeren har igen opfordret til at vente med at døbe asylsøgere. Men hverken biskopper eller præster finder det rimeligt, og 500 er blevet døbt i år.

Kirkeminister Bertel Haarder (V) har udtrykt frygt for, at asylsøgerne forsøger at opnå asyl ved at lade sig døbe.

Samtidig udsætter de sig selv for øget risiko i hjemlandet, hvis de trods dåb alligevel får afslag på asyl, mener han.

Kirkens indre anliggende

Samtidig erkender Haarder dog, at han som kirkeminister ikke kan blande sig i kirkens indre anliggender, hvis biskopper og præster ikke vil udskyde dåben af de konverterede asylsøgere.
Også kirkeordfører fra Dansk Folkeparti, Christian Langballe, udtrykker frygt for, at dåben skal være ”en genvej til asyl”.
Men bl.a. biskop i Viborg Henrik Stubkjær afviser tanken om, at præster bør vente med at døbe asylsøgere:
”Jeg kan ikke se, at vi skal udskyde dåben. Jeg mener, at det er kirkens indre anliggende, og det er vi biskopper meget enige om,” siger han til Jyllands-Posten.

Præsterne vil døbe

En af de folkekirkepræster, som har døbt adskillige asylsøgere, er Carsten Ørum Jørgensen i Nørrelandskirken i Holstebro. Han erklærer, at han udmærket ved, hvad asylsøgerne risikerer ved at lade sig døbe. Og at de også her i landet kan opleve forfølgelse, hvis de bliver kristne.
Også sognepræst Niels Nymann Eriksen fra Apostelkirken på Vesterbro i København har flere år erfaring med konverterede asylsøgere. Og man døber ingen af dem, uden at de har været igennem en lang proces med undervisning og samtaler.
– For mig at se er det vores ansvar som kirke at fastsætte nogle forsvarlige processer omkring konvertering. Og det handler først og fremmest om at give tid, så asylansøgerne når at komme i kontakt med sig selv, så vi ikke risikerer, at de sælger deres sjæl for en opholdstilladelse. Fordi det købmandsskab vil vi ikke være med til, siger Niels Nymann Eriksen.