Død over bekymringerne

Af Bodil Lanting Cand. teol.  bibeloversætter og journalist
Af Bodil Lanting
Cand. teol.
bibeloversætter
og journalist

Bekymringer og negative følelser generelt kan føre til alvorlig sygdom, fastlår lægen Don Colbert med mange skræmmende eksempler i denne uges Udfordring. Lige nu er folk over hele verden optaget af, at Donald Trump i sidste uge blev valgt som USA’s næste præsident. Men også den jødiske sanger Leonard Cohens død har efterladt mange i chok og sorg.

Den første begivenhed – valget af Trump – har fået folk til at gå i selvsving med bekymringer om, hvad der nu vil ske med minoriteterne, klimaet og verdensfreden, for bare at nævne nogle af dem.

Den anden begivenhed har sat fokus på Leonard Cohens intense musik, ikke mindst hans sidste album. Her synger han en måned før sin død – og i bevidstheden om at den var nært forestående – bl.a. sangen ’Hineni’.

Det hebraiske ord hineni (ordret: ’her er jeg’) er ladet med indhold for jøderne. Det var Abrahams svar, da Gud kaldte ham til at ofre sin eneste, højtelskede søn. Denne tanke går igen i hineni-liturgien, der bruges under gudstjenester på forsoningsdagen, til det jødiske nytår og ved begravelser.

Ordet hineni bruges kun få gange i Det gamle Testamente. Første gang er i forbindelse med ofringen af Isak. Senere, da Gud kaldte Moses ved den brændende tornebusk og den unge Samuel i templet, svarede de: ”Hineni”.

Men ordet betyder mere end bare ”Her er jeg”. Det er et stærkt udtryk for villighed og parathed til at adlyde. Det var Esajas’ svar, da Herren kaldte ham. Og overraskende nok også Guds svar på sit folks bønner fx i Esajas 58:9.
Tænk: Gud står klar og parat til at bønhøre sit folk, når de vender sig til ham!

Det nye Testamente er skrevet på græsk og indeholder derfor ikke det hebraiske ord. Men begrebet finder vi alligevel, fx i Jomfru Marias svar til Gabriel: ”Se, jeg er Herrens tjenerinde. Lad det ske mig efter dit ord”.

Vi møder det også i Hebræerbrevet 10:7, hvor Kristus siger: ”Se, jeg er kommet – i bogrullen er der skrevet om mig – for at gøre din vilje, Gud”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Som vor hellige ypperstepræst kunne Kristus bære vores synd og blive vores bror. Det betyder, at han kan præsentere os som sine brødre og søstre med ordene: ”Se, her er jeg og de børn, Gud har givet mig.” (2:13).

Og som søskende af Kristus og børn af Gud må vi overlade alle vores bekymringer til ham. Vores Ja til ham får som svar hans meget større og meget mere helhjertede og mægtige JA til os.

Gud i vold – uanset hvem der sidder på magten i denne verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: