En god kæreste er én, du kan stole på

Når I kysser eller kæler for hinanden kan det være, at du også selv bliver lidt i tvivl om, hvor dine grænser er.
Når I kysser eller kæler for hinanden kan det være, at du også selv bliver lidt i tvivl om, hvor dine grænser er.

Hej Suh.
Jeg er en pige på 17 år, går i 2.g. Jeg skriver til dig for at få et godt råd.
Jeg har en kæreste, som jeg har haft i snart 1½ år. Jeg er meget glad for ham, men der er et problem. Min kæreste vil gerne gå længere end jeg vil, og det er tit svært for mig at få holdt mine grænser. Han presser mig ikke direkte, men alligevel føler jeg, at han gør det.

Det er rigtig svært, for vi har snakket om det, og han forstår mig og accepterer det, men når vi så er i ”situationen”, så er det som om, at han glemmer vores aftale. Jeg ved godt, at fyre fungerer anderledes end piger, og det er jo egentlig også et kompliment, for det er jo bare fordi han er rigtig glad for mig, men alligevel synes jeg, det er svært.

Jeg vil ikke miste ham, men jeg har heller ikke lyst til at overskride mine egne grænser.
Anonym

Kære Anonym
Hvor er det godt, at du skriver. Der er desværre mange andre unge piger, ligesom du, som har det problem.

Lad mig starte med at slå fast: en kæreste, der ikke respekterer dine grænser, er ikke en god kæreste! En god kæreste er én, som du kan stole på, og som har lyst til at varetage også dine interesser. Hvis man oprigtigt holder af en anden person, vil man ikke prøve at presse noget igennem, som den anden ikke har lyst til eller ikke er parat til, hverken direkte eller indirekte. Hvis man gør det, så handler man ud fra egoistiske motiver, hvor formålet er at tilfredsstille egne behov uden hensynstagen til den anden. Og det er tarveligt og virkelig dårlig stil!

Der er ingen tvivl om, at din kæreste synes, du er dejlig og smuk, og ja, du har ret i, at hormonerne drøner rundt i fyre på jeres alder – men det betyder IKKE, at det så er okay at overskride en piges grænser! Det er det aldrig. Uanset hvad, så har din kæreste et ansvar for at behandle dig ordentligt. Det er hans ansvar at styre sig.

Du, på den anden side, kan hjælpe både dig selv og din kæreste ved at være helt tydelig omkring dine grænser, hele tiden. Når I kysser eller kæler for hinanden kan det være, at du også selv bliver lidt i tvivl om, hvor dine grænser er henne, der er jo også hormoner på spil i din krop, og så kommer du måske til at sende nogle dobbelte signaler? Det gør selvfølgelig din kæreste forvirret.

Så hjælp dig selv ved ikke at starte noget, der fører jer et sted hen, hvor du bliver utydelig i dine signaler. Lad være med at gå ”lige til grænsen”, men stop et godt stykke forinden. Er det alligevel ved at gå galt, så sørg for at få kropslig distance til din kæreste, for at få kroppen og hormonerne i ro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sig, at du lige skal på toilettet og bliv derude, indtil du er blevet afklaret med, hvad du vil og hvad du ikke vil. Tag lidt koldt vand i hovedet og tænk dig godt om. Tag din telefon med ud på toilettet, så du evt. kan ringe eller sms’e en veninde, hvis du får brug for det. Hav en lille besked til dig selv stående på din telefon, som minder dig om, hvor dine grænser går, og hvad du vil være med til.

Når du er afklaret, så gå ud til din kæreste igen og vær helt tydelig. Hvis han ikke er villig til at respektere dine grænser og enten presser dig eller lokker dig til at overskride dem, så er han simpelthen ikke værd at samle på, selvom han også til andre tider er smaddersød. Hvis du og han skal kunne have en fremtid sammen er du nødt til at kunne stole på, at han kan respektere dig præcis som den du er – også med dine grænser.

Jeg vil opfordre dig til at snakke med nogle af dine veninder om det, for måske har de lignende problemer, og så kan I støtte hinanden i det.
Hilsen Suhdocument.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);


Artiklen fortsætter efter annoncen: