’En skuespillers bekendelser’ er en indlevende debutbog

s15_en-skuespillers-bekendelserMathilde Munks debutroman handler om at vinde verden og bøde med sin sjæl.

Anmeldt af forfatter, pastor Svend Aage Nielsen, Vedersø Klit

Mathilde Munks debutroman indledes med hendes digt om Skaberens dunkle vilje med os. Vemodigt hedder det: ”Vi længes, men længslen når ej sit mål…” Digtet slutter: ”Hvad vi famlende kalder nåde. Finder os som er så små!”

Dermed er en ydmyg tone slået an, og bogen indledes med skuespiller Michaels opnåelse af en Oscar, men dette klimaks beskrives som et antiklimaks. Prisen er opnået ved, at han har ”spillet en kønsforvirret ung mand, vokset op i Irland med en katolsk baggrund, som han selv var.” Dermed har han haft gode forudsætninger for at spille rollen, men ikke for at modtage prisen og deltage i prisfesten. ”Han gik hjem til ensomheden på hotelværelset… så meget sad hans baggrund stadig i ham.”

Herefter nævner romanen: ”Michael Anderson blev født den 1. marts 1973 nær Galway på Irlands vestkyst,” og vi følger ham med mor, far og søskende i en fin indlevelse i familielivet. Vi følger ham som teenager, der er drømmende forelsket, og derved bliver det. ”Han havde mange drømme, som han brændte efter at se forvirkliget.”
En, der blev forvirkliget, var hans vej til at blive skuespiller. En lærer bliver hans ven og mentor, og Michael får en rolle som en rigmandssøn, der spiller et opgør med familien om sin kæreste, ”og sådan fik Michael sit første kys. Kysset var vådt,” men der følger ingen udpensling af personernes privatliv.

Det er prisværdigt, at privatliv er en privatsag i Michaels bekendelser om roller og identitet på sin vej i livet. Fra Irland går hans liv til London til nye venner og roller og derfra på en rejse til Mallorca, hvor han bliver lynforelsket, men siden er han for distræt til at bevare den seddel, hvorpå han har udbedt sig den elskedes adresse og lovet hende ”et gammeldags brev.”

Mathilde Munk er barnebarn af digterpræsten Kaj Munk, som i 1944 blev skudt af Gestapo udenfor sit hjem.
Mathilde Munk er barnebarn af digterpræsten Kaj Munk, som i 1944 blev skudt af Gestapo udenfor sit hjem.

Videre går det til Vestjylland, forfatterens hjemegn, der afføder meget fine naturskildringer. Hertil er også Michaels mentor Oliver kommet, og denne ønsker ham med i et drama om ”en gal præst,” men gal på ”den gode måde.”

Her tager romanen en drejning, der fører Michael til korset i Hørbylunde, og hvem dukker op dér? Gabriella fra deres korte møde på Mallorca.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Ja, Herrens veje er uransagelige, som de var det for Elias på Horeb bjerg, illustreret på bogens forside. Men også Jesu ord: ”Hvad gavner det et menneske, om han vinder den hele verden, men må bøde med sin sjæl,” står centralt i bogen. Den er velskrevet og tankevækkende.

Mathilde Munk:
En skuespillers bekendelser
196 sider • 149 kr.
Forlaget A. Rasmussens Bogtryk