Unge i Nordjylland taler om livets mening

Der er rift om pladserne i Folkekirkens Hus i Aalborg.
Der er rift om pladserne i Folkekirkens Hus i Aalborg.

Elever fra nordjyske gymnasier flokkes om livets store spørgsmål i tværfagligt projekt, hvor folkekirken, gymnasier og universitetet arbejder sammen.

Hvad er meningen med livet? Og hvad vil det sige at være menneske? De spørgsmål optager nordjyske gymnasieelever, som i stort tal har tilmeldt sig et spritnyt tværfagligt forløb under Aalborg Stift med titlen: ”Hvad er meningen?”

Det handler om mødet mellem religion og naturvidenskab.
880 gymnasieelever fra hele Aalborg Stift, der strækker sig fra Sydthy til Hadsund og til Skagen i nord, deltager i projektet, som startede i denne uge og fortsætter næste uge med. Interessen har været så overvældende, at 300 måtte sættes på venteliste.

Et supplement til naturvidenskaben

I foredrag og i workshops behandles livets store spørgsmål i samspil med en række kompetente foredragsholdere indenfor både teologi og religion, filosofi og naturvidenskab.

– Det er et alment menneskeligt grundvilkår at spørge: Hvad er meningen? Hvad er kærlighed? Hvem er jeg? Vi har alle den længsel i os efter svar. Derfor er det spændende at give gymnasieeleverne mulighed for at reflektere over de spørgsmål og diskutere dem med hinanden og med en bred vifte af oplægsholdere, siger Anna Døssing Gunnertoft, der er teolog og pædagogisk konsulent i Aalborg Stift og har været med til at udvikle projektet.

– Menneskelivet er en så kompleks størrelse, at det kræver flere udtryksformer for at tolke det, og her kan både naturvidenskaben og religionsvidenskaben byde ind og måske ovenikøbet supplere hinanden.

– I kirken er vi eksperter i eksistentielle spørgsmål og kan bidrage med ét sprog, mens naturvidenskaben har et andet. Vi håber, samspillet kan få eleverne til at reflektere over meningen på et højt fagligt niveau, siger Anne Døssing Gunnertoft.

Teolog og konsulent Anna Døssing Gunnertoft vil give de unge mulighed for at tænke over livets store spørgsmål.
Teolog og konsulent Anna Døssing Gunnertoft vil give de unge mulighed for at tænke over livets store spørgsmål.
Gentages i 2017

Projektet er det første af sin art, hvor folkekirken, gymnasieskolen og universitetet arbejder sammen. Det har bl.a. fået økonomisk støtte på 300.000 kr. fra Folkekirkens Udviklingsfond, og hele seancen foregår i Folkekirkens Hus i Aalborg. Den store interesse har allerede fået arrangørerne til at beslutte sig for en gentagelse i 2017.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Oplægsholderne er en bred vifte af undervisere og forskere, især fra Aalborg Universitet, men også kendte ansigter udefra, bl.a. teologen og samfundsdebattøren Sørine Gotfredsen, teolog og tidligere folketingsmedlem Pernille Vigsø Bagge og forfatter og videnskabsjournalist Lone Frank. Også Aalborgs biskop, Henning Toft Bro, er blandt oplægsholderne.