Markante kristne profiler valgt til Trumps regering

Kongresmedlem Mike Pompeo skal lede CIA. Han er diakon og søndagsskolelærer i den presbyterianske kirke.
Kongresmedlem Mike Pompeo skal lede CIA. Han er diakon og søndagsskolelærer i den presbyterianske kirke.

Mike Pence er som Donald Trumps højre hånd med til at udpege de nye ministre. Pence er kendt for sin kristne tro og modstand mod abort – og han får flere ligesindede i regeringen. 

USAs kommende præsident, Donald Trump, er ved at sammensætte sin regering før tiltrædelsen den 20. januar 2017. Flere af de kommende ministre, rådgivere og afdelingsledere er ifølge Religion News Service troende fra forskellige kirkesamfund.

Nogle af de nyudnævnte er – ud over at være kendt for deres egen tro – også kendt for udtalelser om etiske spørgsmål og andre religiøse eller politiske grupper.

Advokat Reince Priebus

Advokaten Reince Priebus fra Wisconsin skal være stabschef i Det Hvide Hus. Han er medlem af den græsk-ortodokse kirke.
I et CNN-program har Priebus nævnt tre ting, der hjælper ham igennem dagligdagen: Den græsk-ortodokse liturgi, Det republikanske Parti og Milwaukee Brewers kalender.
Han er aktiv i to kirker i Wisconsin, dels Kimissis Greek Orthodox Church, dels Grace Church, hvor han ifølge The Journal Times har startet bibelstudier og bedegrupper for nygifte par.

Kampagneleder S. Bannon

Trump har udnævnt Steve Bannon som chefstrateg og seniorrådgiver i Det Hvide Hus.
Bannon er blevet beskrevet som zionist og Alt-Right hvid nationalist. (The Alternative Right er en betegnelse for ekstremt højreorienterede, som frygter, at USAs ”hvide identitet” er under angreb af multikulturelle kræfter). Ifølge RNS vil Bannon kæmpe for at få en anti-muslimsk regering.
I et interview med Bloomberg News har Steve Bannon udtalt:
”Jeg kommer fra en arbejderfamilie, der var irsk-katolsk, pro-Kennedy og pro-union Demokrater”.

Generalløjtnant Michael T. Flynn

Generalløjtnant Michael T. Flynn skal være assistent for præsidenten i nationale sikkerhedsanliggender.
Flynn er pensioneret efterretningsofficer. Han har kaldt islam en politisk ideologi, der gemmer sig bag en religion, og tweetet, at det er rationelt at være bange for muslimer.
Ligesom Bannon er Flynn født og opvokset i en ”irsk-katolsk Demokratisk arbejderfamilie”.

Senator Jeff Sessions

Senator Jeff Sessions fra Alabama var den første senator til at godkende Trump. Nu bliver han den nye regerings justitsminister.
Sessions har tidligere været anklager for det amerikanske justitsministerium. Han har ifølge New York Times kritiseret den nuværende regering, blandt andet fordi Obama har afvist Sessions forslag om at forbyde ”skammelige” homofile ægteskaber.
Sessions er aktiv i sin families kirke, Ashland Place United Methodist Church i Mobile, hvor han bl.a. har været søndagsskolelærer og formand for bestyrelsen. Han har også været valgt som delegeret til den årlige Alabama United Methodist Conference.

Kongresmedlem M. Pompeo

Mike Pompeo, der blev medlem af Kongressen i 2010 for Tea Party-bevægelsen, skal være direktør for CIA. Han var en af de førende kritikere af Hillary Clintons håndtering af angrebet på den amerikanske ambassade i Libyen.
I Kongressen har Pompeo støttet konservative kristnes holdning til abortspørgsmålet, bl.a. ved at stemme for, at abortgiganten Planned Parenthood skulle miste sin statsstøtte. Han har udtalt, at abort kun skal være tilladt, hvis det handler om at redde moderens liv.
Mike Pompeo, hustruen Susan og deres søn, Nicholas, er aktive i Eastminster Presbyterian Church, hvor han fungerer som diakon og har undervist en søndagsskoleklasse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Friskolernes Betsy DeVos

Trump har valgt Betsy DeVos, som leder af uddannelsesminsteriet. Hun er kendt for at støtte tanken om, at pengene skal følge barnet, så børn kan få offentlig støtte til at gå på fx kristne privat-skoler. DeVos er meget populær blandt evangeliske kristne.
Betsy DeVos har dybe rødder i den kristne reformerte kirke. Hun er dimitteret fra Calvin College og er aktiv i Mars Hill Bible Church i Grand Rapids, Michigan. Hendes mand, Dick DeVos, er tidligere kandidat til posten som Michigans guvernør. Han går ind for, at der skal undervises i ”intelligent design” i de offentlige skoler.
Senator Lamar Alexander, den republikanske formand for Senatets udvalg for sundhed, uddannelse, arbejde og pension, har kaldt Betsy DeVos et ”fremragende valg” til rollen. Oppositionen ser valget af hende som en belønning til de konservative kristne for deres støtte til Trump under valgkampen.

Guvernør Nikki Haley skal være ambassadør i FN. Hun er datter af indiske indvandrere og kommer i metodistkirken.
Guvernør Nikki Haley skal være ambassadør i FN. Hun er datter af indiske indvandrere og kommer i metodistkirken.
Guvernør Nikki Haley

South Carolinas 44-årige guvernør Nikki Haley er i spil til posten som ambassadør til FN.
Haley blev født i en Sikh-familie, der immigrerede fra Indien. Hun konverterede til kristendommen efter sit bryllup med Michael Haley i 1996. Hun kommer nu i en metodistkirke, men besøger fra tid til anden Sikh-templer sammen med forældrene.
I 2010 talte Nikki Haley om sin personlige tro på Jesus.
– Min tro på Kristus betyder meget for mit daglige liv, og jeg søger ham for at få vejledning i alle de beslutninger, jeg skal træffe. Gud har velsignet min familie på så mange måder, og min tro på Herren giver mig stor styrke fra dag til dag. Det at være en kristen handler ikke om ord, men om at leve for Kristus hver dag, sagde hun dengang.

Kirurg Tom Price

Trump har valgt ortopædkirurg og kongresmedlem Tom Price fra Georgia som ny sundhedsminister.
Price er presbyterianer, har læst på Emory University og er tilknyttet metodistkirken.
I Kongressen har Tom Price talt og stemt i overensstemmelse med konservative kristne værdier. Han er imod homofile ægteskaber og har stemt imod fri abort.
I 2008 underskrev han en erklæring om, at han ikke vil støtte lovgivning mod global opvarmning, hvis det medfører skattestigninger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hjernekirurg Ben Carson

Trumps tidligere rival som præsidentkandidat, den anerkendte hjernekirurg Ben Carson, skal være boligminister.
Ben Carson voksede op i en fattig familie i Detroit, men fik sin uddannelse fra Yale og University of Michigan’s medicinske fakultet. Han blev leder af pædiatrisk neurokirurgi på Johns Hopkins Hospital i Baltimore allerede som 33-årig. I 1987 blev han berømt, fordi det lykkedes ham at adskille et par siamesiske tvillinger, der var sammenvoksede i hovedet. Han modtog i 2008 landets højeste orden, The Presidential Medal of Freedom, fra præsident George W. Bush.
Carson har omtalt Obama som ”ekstremt venstreorienteret” og kaldt hans sundhedsreform ”det værste, der er sket for USA siden slaveriet”.
Ben Carson og hans hustru er Syvende Dags Adventister, og han har været ældste og lærer i kirkens sabbatskole.