Bibelen kender opskriften på lykke

Robert Waldinger præsenterer undersøgelsen i en video.

En undersøgelse fra Harvard Universitet har vist, at flere bibelske værdier er afgørende for, om mennesker kan holde sig raske og lykkelige.

Undersøgelsen bygger på data fra 724 Harvard-drenge med vidt forskellig baggrund. Svarene er indsamlet over 75 år. Også ’drengenes’ familier har bidraget.

Nogle af de fattigste drenge fra Boston formåede at bryde den sociale arv, mens det gik modsat for andre. De fleste udtalte i 1938, at de ville stræbe efter rigdom og berømmelse. Men de lærte med tiden, at det gode liv forudsætter gode relationer.

”Ensomhed er som gift. Folk, der er mere isoleret fra andre, end de selv ønsker, er mindre lykkelige, og deres overordnede sundhed falder hurtigere – sammen med hjernefunktionen. De lever et kortere liv,” forklarer professor Robert Waldinger i videoen ’The Good Life’. Han tilføjer, at gode relationer kan gøre ældre mennesker lykkelige til trods for smerter. ”Dem, der ikke havde disse gode relationer, var mere plaget af deres smerter”. Professoren tilføjer, at gode relationer fx til ægtefælle eller kæreste kræver tid og indsats, men er det hele værd.
Ifølge ChristianToday.com har psykiater George Vaillant, der var leder af projektet fra 1972 til 2004, peget på tre af de faktorer, som også ifølge Bibelen gør mennesker lykkelige.

For det første: Sand lykke indebærer, at man ”ikke skubber kærligheden fra sig.” Det minder om teksten i 1 Korinterbrev 13,13 (om tro, håb og kærlighed) ”…men størst af dem er kærligheden.”

For det andet: Dybe og nære relationer bringer større lykke end de overfladiske og ligegyldige, mens ensomhed er som en dræbende gift. Gud ønsker et personligt fællesskab med os og formaner mennesker til at leve i fred med hinanden.

For det tredje: Penge bringer ikke varig lykke. Tværtimod har sand lykke meget mere med tilfredshed at gøre. Bibelen siger, at kærlighed til penge er roden til alt ondt (1 Tim 6,10). Vi formanes til at undgå kærlighed til penge og være tilfredse med det, vi har, fordi Gud har lovet: ”…jeg vil aldrig slippe dig og aldrig forlade dig” (Heb. 13,5), understreger Dr. Vaillant.