Dansker giver hjælp inde i Mosul

Danske Knud Andersen er med sit Mission Øst-team i og omkring det krigshærgede Mosul og har uddelt nødhjælp til i alt 9.000 fordrevne. ”Vi er tæt ved frontlinjen og kan høre fly og artilleri kommer ind over os,” fortæller han.

Mission Øst har også i denne uge uddelt pakker med nødhjælp til mennesker, der flygter fra kampene i Mosul. Hjælpeorganisationen uddeler kogegrej og hygiejneudstyr til hundredvis af familier tæt ved krigszonen.

Hvor nøden er størst

– Ikke langt herfra raser kampene inde i Mosul, og vi kan faktisk høre både fly og artilleri komme ind over. Vi er tæt ved frontlinjen, og det skal vi også være for virkelig at gøre en forskel, fortæller Mission Østs nødhjælpskoordinator Knud Andersen direkte fra uddelingen.
Ifølge FN er omkring 162.000 mennesker nu fordrevet som følge af kampene mellem terrororganisationen Islamisk Stat og de irakiske sikkerhedsstyrker. Mission Øst har uddelt hjælpepakker til i alt 9.000 krigsramte i og udenfor Mosul.
– Tak til Mission Øst, som igen og igen kommer ind i Mosul for at hjælpe os, siger en leder for et af de lokalområder, hvor Mission Øst arbejder.

Ueksploderet
ammunition på markerne

Tirsdag den 16. januar modtog 153 familier i en landsby nordøst for Mosul centrum såkaldte etableringspakker til gavn for i alt 900 personer. Pakkerne indeholder blandt andet madrasser, tæpper, hygiejneudstyr, køkkenudstyr, gaskomfur og brændstof.
Modtagerne er dels mennesker på flugt fra kampene i det indre Mosul, dels mennesker, der kommer tilbage til deres hjem efter en kort flugt til flygtningelejre uden for Mosul. Deres hjem er stærkt beskadiget af måneders beskydning, hyppige luftangreb og plyndringer for alt af værdi. Familier finder ly i de huse, der er nogenlunde intakte, men ueksploderet ammunition på de omgivende marker er stadig en udfordring.
– Disse mennesker er vendt tilbage til deres landsby i håb om, at de kan få lov til at leve i fred. De er afskåret fra alt og har ingen mulighed for at købe noget. Så derfor får de disse pakker med madrasser, tæpper, kogegrej, gas og så videre, så de kan komme i gang med at lave mad og få en normal tilværelse op at køre igen, siger Knud Andersen.

Risikerer liv og lemmer ved at vende tilbage

Dagene efter – både 18. og 19. januar – kom hjælpeorganisationens lastbiler ind i selve Mosul by, nærmere betegnet i den befriede østlige del af byen. Her modtog først 500 familier, senere yderligere 505 familier, dvs. over 6000 personer, mobile overlevelsespakker. Pakkerne indeholder bl.a. tæpper, presenninger, soldrevne lamper, køkkengrej, samt hygiejne – og førstehjælpsudstyr.
– Der var så mange glade ansigter under uddelingen, rapporterer Mission Øst-teamet.
Disse fordrevne er flygtet fra kampene i andre dele af Mosul by. De opholder sig i private hjem, der er fyldt til bristepunktet med op til fire familier. Nogle risikerer liv og lemmer, når de vover sig tilbage til konfliktområderne for at hente deres ejendele, fordi så mange må deles om de samme ting. De fordrevne modtager mobile overlevelsespakker, fordi de ventes at opholde sig her i kort tid, hvorefter de enten rejser tilbage til deres hjem, når deres områder er befriet, eller flygter videre til mere sikre områder.
Mission Øst uddelte tidligere på måneden hjælpepakker til 2.100 fordrevne inde i Mosul. Nødhjælpen er en koordineret indsats under FN’s ledelse, og nødhjælpspakkerne er et godt supplement til fødevarehjælp og sundhedsydelser fra andre hjælpeorganisationer.

Det indeholder
hjælpepakkerne:

Overlevelsespakke: Bestik, kopper, tallerkener, skål, sæbe, shampoo, vaskepulver, bleer, tandbørster, tandpasta, hygiejnebind, håndklæde, presenning, reb, tæpper, soldrevet lampe, gaffatape, nylonreb, rygsæk og førstehjælpskasse med plastre, bandager, sikkerhedsnåle, stifter, engangshandsker, saks, klude, tape, solcreme, salve mod insektbid, myggespray, pincet og gazebind.

Etableringspakke: Skåle, kander, gryde, stegepande, bestik, køkkenknive – alt sammen i rustfrit stål. Desuden grydeskeer, skuresvamp, gaskomfur, gasflaske, madrasser og tæpper. Derudover spande med låg, sammenklappelig vanddunk, potte, sæbe, vaskemiddel, opvaskemiddel, desinfektionsmiddel, shampoo, bleer, tandpasta, tandbørster, hygiejnebind, badehåndklæder, tørresnor og skraldeposer.

Mission Øst


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mission Øst er en international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingsstøtte i Østeuropa og Asien.
Organisationen hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst er grundlagt i Danmark og gennemfører projekter direkte eller sammen med lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Burma, Irak, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan. Mission Øst er bl.a. støttet af Danida, det tyske Udenrigsministerium, samt EU og FN.