Præst udgiver storby-viser

Frederik Berggren-Smidt

 

Den 4. december udsendte Fredens-Nazaret kirker CDen: ”Under overfladen” med tekster af sognepræst Frederik Berggren Smidt. Sangene handler om livet og hverdagen på Østerbro i København.

Hvorfor har I lavet CDen?
Med CDen vil vi gerne tage livtag med almindelige menneskers længsler, håb og drømme i en storbyhverdag, hvor tro og liv ofte brager sammen. Vi vil også bruge CDen til at samle ind til vores støtteprojekter for unge hjemløse, herunder Kirkens korshærs arbejde på Stengade på Nørrebro.

Hvad har inspireret dig til teksterne?
Sangene er inspireret af mennesker, jeg har mødt, og stemninger jeg har været fyldt af i løbet af mine første år i byen. I sangene møder vi den travle københavner, den hjemløse mand, den fortvivlede kvinde, de stille eksistenser og mange flere.

Hvorfor har I valgt at bruge navne på lokale steder på Østerbro?
Sangene beskriver det miljø, de er blevet til i: Ryes Café, hvor jeg selv har tilbragt så mange dejlige aftener; når Riget nævnes, er det fordi sangen om Snehvide bygger på en tragisk begivenhed ved Rigshospitalet og når jeg ved juletid går under guirlanderne i Nordre Frihavnsgade minder de mig om stjernen over Bethlehem.

Hvilken oplevelse håber du at give dem, som lytter til den?
Af og til har vi brug for at vi standse op for at komme ind under overfladen på livet og hinanden. Brug for, at vi giver os tid til at lade os bevæge af vores omgivelser.
Vi er ikke bare tilskuere til hinandens liv, men afhængige af en medmenneskelig hverdag. Jeg håber, at den, der lytter bliver både taknemmelig over sit liv og udfordret i forhold til sine omgivelser.
I mine første år i byen kæmpede jeg med den anonymitet og fremmedgørelse, som let bliver en del af livet med hinanden i en storby. Sangene udtrykker nogle af mine tanker om vejen ud af anonymiteten og ind i en medmenneskelig hverdag.

Hvorfor har I valgt at donere overskuddet til velgørenhed?
Der er en appel i sangene om at være generøs, så CDen er selvfølgelig ikke noget, vi selv skal tjene penge på. Udgivelsen er støttet økonomisk af lokale fonde, firmaer samt menighedsrådet og bestyrelsen for menighedsfællesskabet i Fredens-Nazaret sogn.
Takket være disse donationer kan overskuddet ubeskåret gå til arbejdet med at finde bolig og fremtid til unge hjemløse i København. Et arbejde vi i forvejen støtter via Kofoeds skole og Kirkens korshær.

Frederik Berggren Smidt er 43 år og er på 4. år sognepræst i Fredens-Nazaret kirker på Østerbro i København. Han er desuden forfatter til flere bøger. Sammen med hustruen Lise, der er terapeut, har han udgivet bogen ”Elsk jer glade”. Lise og Frederik Berggren Smidt holder også særlige kurser om parforhold og forældreroller.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Læs anmeldelsen af Frederik Berggren Smidts CD side 15.