Grænseoverskridende og gruopvækkende beretninger

”Dette er blot nogle af hovedpersonerne i en af det 21. århundredes største tragedier – og deres lidelser er overvældende bevis for menneskehedens moralske syndefald. De indledte deres revolution fulde af drømme om frihed og retfærdighed. De betalte en stor pris i blod for deres dødfødte drømme.” s. 326

Samar Yazbek er en prisvindende syrisk journalist og forfatter, som fortæller historier fra sit hjemland, som ligger i ruiner. Selv er hun af samme etnicitet eller sekt, som præsident Bashar al-Assad, men som aktivist imod regimet lever hun i dag i eksil i Paris.

Tragedier fra Syrien

Samar er en modig kvinde, som adskillige gange har sneget sig over grænsen tilbage til sit hjemland for dér at besøge krigens ofre, samle deres historier og forsøge at hjælpe især enker af ’martyrerne’, som hun kalder de oprindelige revolutionære frihedskæmpende syrere. Og historier er der nok af. Det er ikke solstrålehistorier, men tragedier på stribe, der fylder siderne i bogen. Meningsløse tab, overgreb, drab, lemlæstelser og desperation går lige i hjertet på læseren. Samtidig bliver man grebet af noget, der nærmer sig ærefrygt, for de mænd og kvinder, som trods den åbenlyse grusomhed forsøger at bevare håbet og nægter at forlade deres land. Som forfatteren selv skriver, er det som om venskaber, mod og ære står stærkere med krigens rædsler som kontrast.

Beretningerne omfatter en periode på 3 år, fra de første fredelige demonstrationer og frem til september 2014, og selv om det nu er længe siden, så er de skæbner, som berettes om gribende, rørende og øjenåbnere for hele den virkelighed, som vi andre kun kender fra mediernes bearbejdede udgaver.

Hvad bringer fremtiden?

Rent historisk er det interessant, men også helt gyseragtigt at følge den tiltagende indflydelse, som ISIS har fået i dette land, som ellers havde en skarp adskillelse mellem religion og styre.
De kristne mindretal i Syrien får ikke megen omtale, men der er ingen tvivl om, at får ISIS eller de andre islamiske fraktioner magt, som de har agt, så bliver det endnu sværere at overleve som kristen i dette land.

Samar Yazbek: Over grænsen
334 sider 249,95 kr.
Kristeligt
Dagblads Forlag