Store forventninger

”Hvis renseriet ødelægger et sæt tøj, så vælg at se det fra den lyse side. Nu har du en undskyldning for at gå ud at shoppe”. S.128

Joyce Meyer er forfatter til mere end 100 bøger og dermed en af de mest produktive kristne forfattere. I ’Forvent mere’, skriver hun ud fra den positive psykologis paradigme, men samtidig med en klar opfordring til, at håbet og den positive indstilling forankres i Jesus. Det er kun med Jesus som troens banebryder og fuldender, at vi kan møde livet med positive forventninger. Hvis vi sætter vores lid til, at lykken kommer gennem egne bedrifter, eller ved at opnå særlige mål eller for den sags skyld gennem venskaber, ægteskab eller tjeneste, bliver vi skuffede, desillusionerede og håbløse. Men i Bibelen har vi en mængde løfter, som skal give os håb og få os til at møde livet med positive forventninger.

Håbet som anker

Det er håbet, som får os til at kunne gennemgå storme og prøvelser uden at tabe modet. Fordi Jesus har lovet os at være med os alle dage indtil verdens ende, og at vi skal mere end sejre, kan vi følge opfordringen fra bogens forside: ’Stol på, at noget godt vil ske for dig hver dag!’ Det er, som om håb og tro i Meyers bog smelter sammen med begrebet forventning. Fremgangsteologi er der ikke tale om, men det er alligevel, som om det stærke fokus på, at alt er muligt for Gud, gør vandringen gennem livets mørke dybe dale endnu mere afhængig af den rette indstilling.

Bogen er krydret med små fortællinger, som fx den om den lille pige, der kunne sidde helt afslappet i en flyvemaskine, der var i voldsomt turbulent vejr. Hvorfor? Jo, det var hendes far, der var pilot, så hun havde fuld tillid til hans kontrol over situationen og flyet. Historier fra Moder Teresas Hus i Calcutta eller hospitalsgangen, hvor håbet opstår, bare fordi nogen viser en interesse og bruger tid på andre.

Se ud og oplev håb og glæde

”I det øjeblik du holder op med at kigge indad og begynder at kigge udad, vil du opleve et håb og en glæde, du slet ikke vidste eksisterede” s. 153

Netop det at ville række ud, og det at fjerne fokus fra det navlebeskuende, er en væsentlig forskel på Meyers og megen anden positiv psykologi. Det er Bibelens princip om, at det er saligere at give end at modtage, som eksemplificeres gennem mange historier. Herved vinder bogen i mine øjne, fordi respekten for de bibelske principper korrigerer en række af de mere uheldige aspekter i selvhjælps- og selvrealiseringslitteraturen. Selv de største tjener, siger Meyer, og det er et vigtigt budskab at få med. På den måde handler bogen om mere end et lykkeligt liv med positive forventninger.

Joyce Meyer: Forvent mere
246 sider • 199 kr. • Forlaget Scandinavia