12.000 til dansk kampagne i Benin

Det danske team bestod af Søren Rod, Esbjerg, Anja Due, Aalborg, og Per Hyldgaard, samt i anden række Manfred Hansen, Aalborg, Flemming Nielsen, Pandrup, og Dan Ahlmann, Esbjerg.

Flemming Nielsen fortæller om den store oplevelse det var at være med på Per Hyldgaards kampagne i voodooens hjemland Benin.

Af Flemming Nielsen

Fra min plads ser jeg pludselig, at der sker noget nede midt i mængden med de 4000 mennesker. 8-10 mennesker begynder begejstret at hoppe op og ned med armene i vejret, og cirklen med de begejstrede mennesker bevæger sig op mod os.

Da gruppen når helt op til scenen, ser jeg, at der går en lille, ældre dame midt imellem dem. Oppe på scenen bekræfter hun, at hun nu kan gå uden den stok, hun har været afhængig af i mange år.
Dette er blot det første af mange, mirakuløse helbredelser, som vi kommer til at se til de fire kampagneaftener, hvor vi er på tur med Gospel Outreach i byen Glazoué i Benin.

4.000 gik frem til forbøn

Deltagerskaren vokser gennem de fire aftener til op mod 12-14.000 mennesker. Det er svært at vurdere, hvad der gør størst indtryk:
Om det er, når over 4.000 mennesker bevæger sig helt frem mod platformen efter et klart kald til frelse, strækker deres hænder mod himlen som tegn på overgivelse fra alt det, de ønsker at lade bag sig, eller om det er, når vi ser Guds forunderlige, synlige og konkrete indgriben.

Afrikansk konge solgte slaver fra nabolande

Benin er Verdens 10. fattigste land. Befolkningen tæller knap 11 millioner mennesker, fordelt på et område 2½ gange så stort som Danmark.
Landet var fransk koloni fra 1899 til 1960. Det sled på landet, men fransk er fortsat det officielle sprog i Benin.
Benin har en central plads i historien om slaveriet tilbage omkring år 1750, hvor Kong Dahomey havde en årlig indkomst på omkring 250.000£ om året ved at sælge slaver fra nabolandene.
En stor del af slaverne fra Afrika blev udskibet fra Benin.

Marxistisk-muslimsk præsident blev kristen

Mathieu Kérékou blev præsident i 1972. Han annoncerede i 1974, at nationen var kommunistisk/marxistisk og skiftede senere i 1980 sit fornavn ud til ”Ahmed,” efter at have konverteret til islam.
Dette skiftede han dog tilbage igen, da han blev genfødt kristen i slutningen af 80’erne.
Landet gik fra kommunistisk til demokratisk styre i 1990. På dette tidspunkt udgjorde antallet af kristne i landet under 0,4%. I dag er dette tal vokset til hele 18% – og det fortsætter med at stige!

Denne kvinde var døv på højre øre og havde en tumor på størrelse med en knytnæve. Hun kommer direkte fra hospitalet og fortæller om sin mirakuløse helbredelse.
Voodoo skaber frygt

Voodoo er officiel religion i Benin. Over 60% befolkningen menes at praktisere denne religion eller være med i voodoo-sammenhænge.
Det kan ses i bybilledet, men det kan også konstateres, når mennesker hernede møder Gud.
Mange mennesker hernede bærer på frygt, forbandelser eller sår på krop og sjæl. Det er med til at holde befolkningen fastspændt i fattigdom.
Når mange mennesker i lokalområder tager imod Jesus Kristus, påvirker det samfundet.
De begynder at vende sig fra egoisme og fra at sprede frygt til at tænke i næstekærlighed. Flere steder kan det konkret ses på fald i kriminalitet og forbedring af levestandarden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lam dreng helbredt

Som kampagnen skrider frem, ser vi Gud helbrede flere og flere mennesker.
En ca. 8-årig dreng kommer op på scenen med sin søster. Søsteren bekræfter, at han siden fødselen har været delvis lam i begge ben og kun har kunnet tage få skridt ad gangen. Nu går han med raske skridt frem og tilbage på scenen. Skaren jubler.
En ung mand kommer op og fortæller, at han i mange år har haft smerter i hofte- og bækken parti, efter at en voodoo-forbandelse blev kastet på ham mange år tilbage. Efter den fælles bøn om Guds helbredelse oplever han, at smerterne forsvinder.

Danskers oplevelse

Søren Roed fra Esbjerg fortæller: ”Det gør stort indtryk på mig, når der blandt mange helbredelser kommer en mor med sin 15-årige søn, som er lidt skræmt over at høre lyde og nu kan sige lyde, fordi han er blevet helbredt. Det er fantastisk at se hans overraskelse, moderens glæde og hendes jubel over, at hendes søn nu er rask. Det kan ikke beskrives ….”

Møde med regional konge

Landet har 24 regionale konger. Den lokale af slagsen er en af de mest magtfulde i landet.
Han åbner for besøg af nogle fra vores team, hvor han får overrakt Dannebrogsflaget.
Han hilser kampagnen velkommen og glæder sig over de ting, der sker. Et medlem af hans hof er blevet helbredt for gangbesvær aftenen forinden.
”Jeg ønsker ikke at være en konge for syge og krøblinge, men vil hellere være konge for raske borgere. Så bed venligst for de syge,” siger han. Dette siger han til trods for, at den tilstedeværende Voodoo-præsts synligt viser sin utilfredshed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg ønsker ikke at være en konge for syge og krøblinge. Så bed venligst for de syge,” sagde den lokale kong Aoyole, som her modtager et Dannebrog fra teamet.
Kongen tog imod Jesus

Manfred Hansen fra Aalborg fortæller: ”Mødet med kongen gjorde indtryk. På den ene side udøver han magt og dømmer i lokale sager om tvister. På den anden side ser man også fattigdommen tæt på kongen, der sidder på en gammel frisør-stol.”
Aftenen efter sidder han oppe ved siden af scenen, rejser sig under frelses-bønnen og rækker sine hænder ud for at modtage Guds velsignelse, som mange af os andre.
Dette er ifølge lokale præster lige så usædvanligt, som at han under mødet med vores team begyndte at tale direkte med evangelist Per Hyldgaard frem for at gøre det gennem sin talsmand ved hoffet som vanligt. Dette er ifølge lokale stort set aldrig sket tidligere.

Krig i den åndelige verden

Der sker også andre usædvanlige ting. Der er enkelte mennesker i mængden, der pludselig reagerer vildt og voldsomt.
Den åndelige verden er i krig her, og de pågældende bliver hurtigt fragtet til et specielt telt, hvor særlige rådgiver beder for de besatte.
Manfred Hansen fra Aalborg siger: ”Det ser voldsomt ud, og det er meget ukendt for os. Men mange bliver her udfriet under kampagnen og bliver fyldt med Guds kærlighed i stedet. Miraklerne har mange udformninger”.

Kristnes enhed slår voodoo-præster ud

En af forudsætningerne for, at en kampagne kan blive en succes, er enhed. I Afrika er mennesker ofte fattige, men stolte. Der bliver gået op i retfærdighed, og hvis man ikke får respekt eller anseelse nok, gør man modstand.
Derfor er det en kunst at forene menighederne omkring et projekt som dette og at få præsterne til at enes og at arbejde sammen.
Det er lykkedes helt unikt denne gang. Den første aften og de efterfølgende 3 formiddage afholder Gospel Outreach undervisning for præster og menighedsledere. Op mod 300 deltagere lytter intenst til undervisning af de forskellige medlemmer af teamet. Nogle er tilrejst helt fra hovedstaden Cotonou.
Det er også en fest at være med her, hvor taget næsten letter på grund af det jævnlige ”Halleluja” og ”Amen”.
Søren Roed siger: ”Det er specielt at vide, at voodoo-præsterne både inden og under kampagnen har gjort alt i deres magt for med rituelle ofringer og ritualer at hindre kampagnen. Men når kirkerne står sammen i enhed, er det, som det står skrevet: En slår tusinder og to slår titusinder. Det er en manifestation af Guds vidunderlige nåde og kraft i aktion”.

Ydmyg leder for 110 kirkeplantninger

Pastor Nazaire er helt fantastisk. Et par stykker af os har mistet vores kuffert efter flyrejsen, og Nazaire bruger en times tid på at hjælpe os med at købe det mest nødvendige.
Langsomt går det op for os, at han ud over at være lokal koordinator under kampagnen også er generalsekretær i en sammenslutning af 110 menigheder, samt ledende præst i en menighed med 800 medlemmer.
Han har virket der i 20 år, men det viser sig også, at der i perioden ud fra denne menighed er etableret 110 menighedsplantninger. Det er faktisk dem, han er generalsekretær for.
Han har forbindelse tæt på landets præsident og er anerkendt for sit virke.
”Pastor Nazaire er nøglen til, at en kampagne som denne kan lykkes”, fortæller Per Hyldgaard, leder af Gospel Outreach.
”Det er ikke alle steder, at kampagnen bliver så velfungerende som her, og at opfølgningsarbejdet bærer samme frugt”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nye menigheder opstår

Netop frugten af kampagnen er måske det allervigtigste. Gospel Outreach holdt kampagne i hovedstaden Cotonou for et års tid siden.
Meldingerne inden kampagnen lød på, at fire nye menigheder blev startet efter forrige besøg, men Pastor Nazaire fortæller, at det korrekte antal er 11.
Før og efter kampagnen ser vi flere af de nyplantede menigheder og nybyggede kirker. Teams fra de etablerede menigheder er klar til at rykke ud og starte nyt på steder, hvor særligt mange er kommet til tro på Jesus Kristus efter kampagnen.

Hvad kan du tage med

Den sidste formiddag afslutter Per Hyldgaard sin undervisning af præsterne med et billede.
Han placerer 2 præster i hver sin side af lokalet oppe foran.
Den ene præst til venstre i lokalet søger flere og flere behageligheder og har til sidst en fin stol, en ventilator og flere andre ting omkring sig.
Den anden i højre side har i stedet vundet et menneske mere for Jesus Kristus. De går hver ud og vinder en mere, hvorefter alle går ud og vinder en mere. Til sidst står der ret mange mennesker til højre i salen hos den anden præst.
”Hvad kan man bringe med sig i Himlen?” spørger Per Hyldgaard ud over salen. Svaret kommer umiddelbart: ”Sjæle vundet for Jesus Kristus, men ingen materielle goder ….”
Det bliver en tankevækkende afslutning af turen for mig…

Alle husstande berørt

Pastor Nazaire fortalte den sidste dag, at en lokal ikke-kristen mand var kommet til ham og havde sagt: ”Der er ikke en husstand i Glazoué, som ikke har været i kontakt med – eller under påvirkning af kampagnen i en eller anden udstrækning.”
Han kunne også fortælle, at der allerede var taget beslutning om dannelse af endnu en ny menighed i byen, grundet resultater af kampagnen.

Taknemlig – eftertænksom

”Man mister sit hjerte til Afrika”.
Jeg kender sætningen fra missionærer og mennesker, der har opholdt sig dernede i nogen tid, men det bliver noget helt andet, når jeg selv står der.
24 timer adskiller min vante hverdag på mit job og i mine trygge omgivelser i Danmark fra at stå ude ved siden af min afrikanske ven, der fortsat laver mad over bål og henter vand 5 km væk. Men han er glad og er begejstret for Jesus Kristus som sin frelser.
Det sætter mine tanker i gang, og jeg er endnu mere taknemlig for mit liv og mine goder, da jeg kommer tilbage til Danmark…

Gospel Outreach
er et missionsarbejde, som blev startet af evangelist Per Hyldgaard i 2004, med det formål at forkynde evangeliet om Jesus Kristus og være med til at opbygge Guds Rige i hele verden. Siden 2004 har Gospel Outreach arbejdet i over 30 nationer over hele verden.
Man kan støtte arbejdet på konto-nr.: 9046 – 457-34-58449