Mange søger til frimenigheder efter vedtagelsen af nyt ritual

Norsk Luthersk Misjonssambands trossamfund er blevet kimet ned lige siden Kirkemøtet vedtog det nye ritual, som åbner for vielse af homofile par.

– Folk ringer og spørger om indmeldingsskema og ønsker mere information om NLMs trossamfund, fortalte konsulent i NLMs trossamfund, Fanney Ingadóttir, allerede mandag eftermiddag.
– Vi tager imod de henvendelser, som kommer og prøver at svare og informere på en god måde uden at opfordre til udmelding eller indmelding. Vi prøver at være neutrale, siger hun.

Meget alvorlig situation’

Leder af NLM Norge, Kåre Johan Lid, mener, at Kirkemøtets beslutning er en meget alvorlig sag.
– Vedtagelsen er som forventet, men det er meget alvorligt, at der nu er indført en ny og bibelstridig lære om ægteskabet. Dette vil gøre det vanskeligere at fortsætte samarbejdet med Den norske Kirke mange steder, siger Lid til bladet Utsyn.
NLM vedtog at oprette sit eget trossamfund i sommeren 2015, før det blev klart, at Åpen folkekirke ville få flertal på kirkemødet.
– I NLM ønsker vi at være frimodige omkring vort ståsted og bygge et arbejde enten selvstændigt eller sammen med andre, som deler vort ståsted. Men jeg vil samtidig understrege, at vi vil støtte op om alle dem i Den norske Kirke, som står for den bibelske forståelse af ægteskabet, siger Lid.

IM forventer at folk vælger side

Også i Indremisjonsforbundet (ImF) forventes det, at folk, som har ”siddet på gærdet” nu tager en afgørelse om medlemskab.
– Vi ved, at en del har sagt, de vil afvente det endelige resultat, før de tager en endelig afgørelse i medlemskabsspørgsmålet. En del har nok ventet med at tage valget, så jeg tror, vi vil se en vis udvikling i indmeldingerne hos os og i andre trossamfund, siger generalsekretær i ImF, Erik Furnes.
– Samtidig tror jeg, at denne sag er gået i en bestemt retning så længe, at de fleste, som ser, at de må tage en konsekvens af denne sag i forhold til medlemskab, har gjort det allerede, tilføjer han.

Dokument med råd om situationen

ImF udgav allerede i marts sidste år et fem siders dokument med råd om situationen i Den norske Kirke. Dokumentet ligger på hjemmesiden.
– Dokumentet er så tydeligt, at vi ikke behøver at komme med mere konkrete råd nu, siger Furnes. Han fortæller dog også om nye henvendelser.
– Jeg fik sent i dag en opringning fra en kredsleder, som siger, at de lokalt efterspørger endnu mere konkrete ting. Vi har givet råd, som vi mener er tydelige, men vi ser også, at lokale fællesskaber har brug for mere konkret vejledning ud fra den lokale situation, siger Erik Furnes til KPK.