’Find noget andet at gå op i’

S og DF fejrer deres forlovelse med et fælles kvælertag på uddannelsesinstitutionernes frihed. Bederum er åbenbart blevet en kende for farlige, hvis man er socialdemokrat. Så nu skal de forbydes, skriver journalist og debattør Paula Larrain.

”Ingen sag er for lille til at blive pustet op. Især ikke, hvis man kan putte ordet ”muslimer” ind i fortællingen. Det er opskriften på opmærksomhed og dermed annoncekroner og valgbarhed. Socialdemokraterne har for længe siden regnet den ud. Og nu går de all in. DF-Style”, skriver Paula Larrain i en klumme i Altinget den 21. februar.
Når et problem er identificeret, bliver det pustet op – og siden skal der lovgives. For folk kan ikke forventes selv at finde ud af det.

Druk og social kontrol

I denne uge kobles bederum sammen med social kontrol.
”Som om social kontrol ville stoppe, fordi man blander sig i rumfordelingen af et gymnasium!”
Men der foregår også social kontrol, når unge ”bliver tvunget til at bunde 10 genstande på 10 minutter for at blive socialt accepteret.”

Paula Larrain har selv erfaring med at blive integreret – og med at være forælder i Danmark. Hun forstår udmærket, at forældre fra afholdskulturer kan frygte at sende deres børn i et dansk gymnasium, hvor druk er en selvfølge.
”Som forælder har jeg i flere uger været martret af en tragedie i mit eget lokalområde. En 17-årig dreng var plakatstiv gået ud i skjorteærmer og fundet død dagen efter. En syg drukkultur havde kostet et menneskeliv – og ingen politikere så anledning til at stramme op på noget som helst.”

Religionsforskrækkelse

Bederum kan seriøst ikke udgøre en fare, mener Paula Larrain.
”Som kristen kan jeg vælge at skraldgrine af denne religionsforskrækkelse. Som om det var under bøn, at folk blev radikaliseret og valgte at slå andre ihjel. Jeg laver jo ikke en Breivik, alene fordi jeg har for vane at sige et Fadervor fra tid til anden.”

Derimod er det bevist, at alkohol kan dræbe, og at unge mennesker bliver presset af jævnaldrende til overdreven druk eller stoffer. ”Og der er børn, som dør af det. Fem procent af alle dødsfald i Danmark skyldes alkohol.
Det svarer til 3.000 dødsfald årligt – omtrent et 9/11 om året. Det er et virkeligt problem.

Men det er så bederummene, der skal forbydes?”