Mosul takker Mission Øst for livsvigtig hjælp

Mission Øst har hjulpet 24.000 nødlidende i Mosul-området og står nu klar til at hjælpe yderligere tusinder af indbyggere i byen, hvor kampene raser lige nu. Mosuls myndigheder påskønner Mission Østs indsats.

Kampene raser lige nu i den vestlige del af Mosul, og Mission Øst fortsætter med at hjælpe tusinder af irakere, der er klemt i kampene mellem internationalt støttede regeringsstyrker og terrorbevægelsen Islamisk Stat. Siden offensiven begyndte i oktober 2016, har organisationen uddelt livsvigtig nødhjælp til i alt 24.000 nødlidende i Mosul-området.

De lokale provinsmyndigheder værdsætter indsatsen og takker i et brev Mission Øst for ”som den første internationale NGO at have uddelt nødhjælp i de befriede dele af det østlige Mosul, først i Gogjali i december 2016 og derefter i andre områder.”

 

Over 160.000 mennesker er flygtet fra hus og hjem

Mission Øst er gang på gang kørt ind i den østlige, befriede del af byen med akutte overlevelsespakker, der indeholder tæpper, spisegrej og hygiejne- og førstehjælpsudstyr. I en række landsbyer nordøst for Mosul har indbyggerne modtaget større etableringspakker med bl.a. kogegrej, madrasser og hygiejneudstyr. Og for nylig har Mission Øst desuden uddelt varmeapparater, så indbyggerne nu kan modstå den kolde, irakiske vinter.

Omkring 217.000 mennesker er flygtet fra Mosul-området siden oktober, men 57.000 er allerede vendt hjem igen. Mange kommer tilbage til stærkt beskadigede og udplyndrede huse. Antallet af fordrevne fra byen ligger lige nu på omkring 160.000.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Uddeler nødhjælp under sikre forhold

I takkebrevet skriver Mosuls provinsmyndigheder også, at de ser frem til, at Mission Øst får mulighed for at hjælpe befolkningen i det vestlige Mosul. De irakiske regeringsstyrker er i gang med at befri den del af byen, der ligger vest for Tigris-floden. Her lever op mod 750.000 mennesker fortsat under terrorbevægelsen Islamisk Stats kontrol.

Mission Øst gør klar til også at uddele nødhjælpspakker i det vestlige Mosul, så snart bydelen er befriet og sikkerhedssituationen forsvarlig. Lige nu forbereder man uddeling af nødhjælp til omkring 4.000 personer i landsbyer nordøst for Mosul.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Samtidig glemmer organisationen ikke, at irakere andre steder i landet er på flugt fra Islamisk Stats terrorvælde og har behov for hjælp.

 

Husker også fordrevne i andre byer

Således har organisationen netop uddelt tæpper og madrasser til 8.400 fordrevne i en teltlejr nær Kirkuk, og snart vil yderligere tusinder modtage samme form for hjælp.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I alt har Mission Øst hjulpet omkring 121.000 irakere siden sommeren 2014, da Islamisk Stat begyndte at sprede død, ødelæggelse og terror i landet. Hjælpeoperationen i Irak er den mest omfattende i Mission Østs 25-årige historie.

Mission Øst yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingsstøtte i Østeuropa og Asien. Hjælpeorganisationen er grundlagt i Danmark og gennemfører projekter i Afghanistan, Armenien, Burma, Irak, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan.

 

Alle kan bidrage til hjælpen

Alle bidrag kan gøre tilværelsen bedre for de tusindvis af nødlidende i og omkring Mosul.

Et bidrag på 30 kroner kan give en familie en dunk til rent drikkevand.

For 70 kroner kan man give en soldreven lampe, som kan skabe tryghed om natten.

For 90 kroner kan man give et varmt tæppe.

For 150 kroner kan man give et hygiejnesæt til en hel familie i to uger.

For 225 kroner kan man give et kogeapparat, og for 300 kroner et helt køkken med kogeapparat, gryder, pander og bestik.

Og har man den helt store pung fremme, kan man for 1.500 kroner sørge for alt, hvad der kræves i en husholdning, når en flygtende familie finder et sikkert sted at etablere sig.