Pakistansk kristen løsladt efter tre års fængsel

Adnan Prince, som blev anklaget for blasfemi i Lahore i 2013, er nu løsladt mod kaution.

Efter mere end tre år i fængsel og med udsigt til en dødsdom er Adnan Prince nu blevet løsladt. Sagen blev afgjort i Lahores højesteret den 1. februar, oplyser World Watch Monitor.

Lang sagsbehandling

Den 26-årige Adnan Prince blev fængslet i Lahore i november 2013, efter at en arbejdskollega havde anklaget ham for at have talt krænkende om islam, Koranen og Muhammed. Nu har højesteret så beordret ham løsladt mod en kaution på 300.000 rupees, som svarer til 3.000 dollars.

Ifølge forsvareren, Asma Jahangir, skulle sagen mod Prince have været afsluttet inden for to år. Men en strejke blandt advokaterne forsinkede processen. Hun forklarede, at der havde været flere uregelmæssigheder i sagsbehandlingen. Samtidig hvilede beviserne mod Prince på et meget spinkelt grundlag, da der fx ikke var øjenvidner eller andre stærke beviser mod ham.
Tilsvarende sager har været op mod syv år om at nå en endelig afgørelse. En af disse ”blasfemi-sager” omhandler Aasiya Noreen (eller Asia Bibi), som blev dødsdømt for at krænke islam i 2009 og stadig er i fængsel, mens hun afventer den endelige afgørelse af sin appel til højesteret.

Efter anklagerne mod ham gik Adnan Prince først under jorden. Efter en måneds tid vendte han hjem og blev arresteret sammen med flere andre familiemedlemmer, heriblandt hans mor og bror.

Blasfemi-anklagerne

World Watch Monitor fortæller historien, der startede den 7. oktober, da Adnan Prince afløste sin bror i forretningen Diamond Glass i Lahore. Her læste Prince i en bog af Maulana Ameer Hamza fra den terrororganisation,der stod bag bombningen af Mumbai.
En muslimsk kollega blev klar over, at Prince var kritisk over for bogens udsagn og meldte ham til politiet. Herefter flygtede Prince, selv om han ikke mente, at han havde gjort noget forkert.

– Jeg fandt bogen helt forkert. Den gav fejlagtige oplysninger om kristendommen. Så jeg skrev kommentarer med bibelhenvisninger flere steder, men jeg har ikke brugt grimme ord, siger Adnan Prince.
Da Prince hørte, at hans bror, mor, onkel og tante var arresteret, vendte han hjem og blev selv fængslet den 6. november 2013.

Tortureret af politiet

Betjentene rådede ham til ikke at fortælle sine medfanger om blasfemi-anklagen, fordi det kunne føre til angreb. Men politiet selv torturerede ham næsten til døde om natten. De truede med at knuse hans ben, og en af dem satte en pistol i munden på ham, for at få ham til at tilstå.
Senere afviste han et tilbud om at gå hjem – fordi han vidste, at de ville skyde ham ned bagfra, hvis han forsøgte at gå væk.
Adnan Prince blev sat i enecelle for at beskytte ham mod medfanger. Samtidig blev 12 kristne familier fra hans område truet af islamister og måtte flygte, indtil politiet satte vagt omkring dem.


Artiklen fortsætter efter annoncen: