Hvorfor er FN stadig tavs om folkedrab på kristne?

I 2015 henrettede IS 21 egyptere i Libyen – bare fordi de var kristne. Men FN betegner stadig ikke IS’ terror som folkemord.

Center for Law and Justice beder UNHRC betegne IS’ afskyelige terror som folkedrab.

Den amerikanske aktivistgruppe har sammen med søstergruppen, The European Center for Law and Justice, skrevet til FN om vigtigheden af at fordømme folkemordet på kristne.

UNHRC (FN’s menneskeretskontor) burde fordømme Islamisk Stats terror som folkedrab og opfordre til handling – både fra generalforsamlingen og andre relevante FN-organer, mener ACLJ.
– Vi må handle nu. FN må forsvare alle religiøse minoriteter, inklusive de kristne i Irak, Syrien og alle andre steder, hvor IS udøver folkedrab, hedder det i opfordringen fra de to søsterorganisationer.

Obama brugte ordet

Efter lang tids tøven endte tidl. præsident Barack Obama med at anerkende, at kristne og andre religiøse minoriteter i Irak og Syrien er ofre for folkemord. Men FN tøver stadig.

FN-repræsentanter har dog i nogle udtalelser talt om både forbrydelser mod menneskeheden og krigforbrydelser.
– Folkemord er foregået og sker stadig, sagde Paulo Sérgio Pinheiro, der er formand for The Independent Int. Commission of Inquiry on Syria, i juni 2016.

”IS har udsat enhver yazidi, både kvinder, børn og mænd, som de har kidnappet, for de mest uhyrlige grusomheder”, tilføjede Pinheiro i en pressemeddelelse fra FNs højkommissariat for menneskerettigheder.

FN-rapport om uhyrligheder

En udførlig rapport fra FNs menneskeretskontor for ni måneder siden beskriver de mange uhyrligheder, som kristne udsættes for – bl.a. halshugning, korsfæstelse, voldtægt og tvangskonvertering. Men der mangler stadig en formel anerkendelse af, at der er tale om folkemord, påpeger den amerikanske menneskeretsorganisation.

”Efterhånden som stadig flere af de IS-besatte områder bliver befriet i de kommende måneder, vil der uden tvivl vise sig flere indiskutable folkemords-relaterede handlinger, begået af IS mod religiøse minoriteter. Den voksende mængde af beviser demonstrerer, at den umenneskelige vold virkelig er folkemord. Beviserne er veldokumenterede, og det er afskyeligt, skriver ACLJ.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gruppen henviser til kristne ledere, som vender tilbage til den nu befriede Nineveh-region. Her finder de både kirker og hjem forvandlet til ruiner. Der er kun 20-30 kristne indbyggere tilbage af de tidligere 300.000 kristne, der boede i området før IS-angreb sendte hundredtusinder på flugt.

Hjem til ruiner

Også en nyere rapport fra The Assyrian International News Agency beretter om IS’ ødelæggelser i det nordlige Irak. Kristne, som vender tilbage til det tidligere så blomstrende samfund i Qaraqosh, har svært ved at forholde sig til det, der nu er tilbage.
– Hvad er der at komme tilbage til – ødelæggelse? Vores smukke by, hvor vi plejede at leve lykkeligt og gå til fester – og nu kommer vi tilbage til det her? Til den her ødelæggelse og uretfærdighed? De har nedbrændt folks hjem og det … det er en tragedie. Min onkels hus er blevet ligesom denne (kirke), er det ikke hjerteskærende? spørger Maria Sabri, der er en af de hjemvendte flygtninge.

Skal lære at leve sammen

Lærer Ikhlas Matteh fortæller om den ekstremistiske propaganda, som er spray-malet på murene forskellige steder i byen.
”Det er bare maling, det kan fjernes igen. Men indvendig skal vi til at lave om. Vi skal have styr på vores ideologier og vores opfattelse af menneskeheden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvordan kan andre elske os og blive elsket af os, hvordan kan vi forstå hinanden og lære at leve sammen igen. Det er den svære del. Det er meget svært. Det vil tage generationer”, siger han.

Historisk krise

ACLJ vil fortsætte med at minde FN og verdens ledere om deres pligt til at forhindre folkemord.
”Når IS vælger kristne og andre religiøse minoriteter som målgrupper for udryddelse, bør det internationale samfund reagere hurtigt.

Man må erkende, at der er tale om folkemord, så man kan handle hurtigt og effektivt for at afslutte denne historiske menneskeretskrise i de dele af verden, der kontrolleres af jihadister”, hedder det i anmodningen fra ACLJ.