Bulgarsk kirke indstillet til Nobel-pris for hjælp til jøder under krigen

En kirke i Bulgarien, som reddede 1500 jøder fra deportation til nazistiske udryddelseslejre, er indstillet til at modtage Nobels Fredpris.

Under 2. Verdenskrig valgte den bulgarske ortodokse kirke (The Bulgarian Independent Orthodox Church) at handle imod nazisternes ordrer. Kirken valgte enstemmigt at fordømme alle de antisemitiske love og talte imod deporteringen af Bulgariens 48.000 jøder til nazistiske dødslejre.

Ifølge Christian Today har kirkens medlemmer også aktivt reddet 1.500 jøder fra deportation.
Disse modige handlinger har fået den bulgarsk-israelske advokat Moshe Aloni til at starte en nomineringskampagne, så kirken kan modtage Nobels Fredspris. En online underskriftindsamling har foreløbig fået næsten 800 stemmer.

”Takket være to fremtrædende lederes modige handlinger og deres villighed til at sige fra og handle, blev deportationen af Bulgariens jøder udsat igen og igen, indtil sagen endelig blev droppet ved krigens afslutning”, skriver Moshe Aloni.

Indstillingen fremhæver især to mænd, som stod spidsen for forsvaret af jøderne under Holocaust. Den ene er Metropolitan Bishop Stephan, den øverste leder for den bulgarske kirke under krigen. Den anden er Metropolitan Kirill, der var leder af kirken i Plovdiv. Begge kirkelederne hjalp med at redde jøderne og kæmpede imod landets regering under krigen, mens Bulgarien var Nazitysklands allierede.