Livsbekræftende bog om selvmord

Selvmorderen er en forfriskende anderledes krimi. Den handler om mange af de helt store spørgsmål – uden at blive hverken højpandet, kedelig eller belærende undervejs på de næsten 500 sider.

Det lykkes ateisten André at blive udskrevet fra den lukkede afdeling et sted i Danmark efter et mislykket selvmordsforsøg. Betingelsen er, at han får tilknyttet en ledsager, hvorpå André beder om at få en ”konsekvent kristen” – og den unge Ravi kommer ind i billedet.
André forklarer sit selvmordsforsøg med, at en sort mand tvang hans hustru, Grace, til at begå selvmord på selve bryllupsnatten i USA. Men det afviser psykiatrien, bl.a. fordi der ikke findes noget, som tyder på, at kvinden i det hele taget har eksisteret.

Tilbage i sit eget hjem genoptager André med hjælp fra Ravi nu sit afbrudte arbejde med at hjælpe selvmorderes efterladte til at finde årsager til handlingen. En stærkt liberalistisk karrierekvinde har taget sit eget liv, og André lover hendes bror at undersøge hvorfor. Hendes selvmordsbrev antyder, at hun føler skam, men det stemmer slet ikke overens med hendes livssyn.
Samtidig kører André – der stadig er selvmordstruet – sin egen efterforskning mht. mysteriet om Grace.

Ravi får gennem André indblik i selvmorderes psykologi, mens de drikker kakao i kvalmende mængder, spiller skak og sammen undersøger den nyeste selvmordssag. De to mænd diskuterer etiske dilemmaer om skyld, ansvar, offervilje, tilgivelse og tro på Gud, mens efterforskningen skrider frem.
Samtidig sker der uforklarlige ting. Skyldes det Andrés vrangforestillinger, eller bliver han overvåget og manipuleret med?
Efterforskningen fører de to mænd til Australien, hvor en mistænkelig klinik tilbyder organdonationer. Senere kommer de til USA, hvor de skal undersøge et selvmord, der er sket i en nyreligiøs kult. Samtidig nærmer de sig en løsning mht. gåden om Grace.

Bogen er en psykologisk thriller, som bevarer spændingen gennem alle sine 490 sider.
En anderledes, men meget læseværdig bog. Det er også en bog med flere lag, hvoraf den åndelige virkelighed først bliver tydelig hen mod slutningen. Ind imellem får de store, svære spørgsmål kun antydninger af svar, men mere kan det heller ikke blive til i en bog af denne genre.
Hermed stærkt anbefalet.

Selvmorderen udkom på Valeta Forlag den 7. februar 2017.