Mange læger fortryder tilsagn om dødshjælp

Selv om assisteret selvmord er tilladt i Canada, er det svært for lægerne at se deres patienter dø som følge af fx en dødelig dosis medicin.

Selv læger, der ikke har etiske eller trosmæssige skrupler, finder det svært at yde assisteret selvmord, viser erfaringer fra Canada.

Mindst 24 læger i Ontario har fortrudt, at de i juni sidste år skrev under på, at de var villige til at yde aktiv dødshjælp.

De 24 læger har bedt om at få fjernet deres navne fra Canadas eutanasi-lov, ”Medical Aid in Dying” (MAID), mens yderligere 30 underskrivere har udbedt sig betænkningstid. Lægerne havde alle et ønske om at hjælpe patienterne, men virkeligheden har vist sig at være helt anderledes, end de forventede.

Gør det ikke igen

– Nogle læger har oplevet det én gang, og det er overvældende og alt for svært. Det er dem, der siger: ”Fjern mit navn fra listen. Jeg kan ikke gøre det igen”, forklarer vicepræsident Jeff Blackmer fra Canadian Medical Association.
Indtil for nylig havde Ontario en liste med 137 læger, der var villige til at deltage i assisteret selvmord. Af disse var 107 villige til at give patienten en dødelig indsprøjtning eller ordinere en dødelig dosis medicin. De øvrige 30 valgte kun at vurdere patienternes situation.

Kriterier for dødshjælp
De mange læger, som har ønsket at blive slettet af listen, er dog ikke de eneste, der finder dødshjælp problematisk. Allerede sidste år meddelte flere canadiske hospitaler, at de af religiøse årsager ikke ønskede at deltage i programmet.

For at komme i betragtning til assisteret selvmord i Canada skal en patient have en ”alvorlig og uhelbredelig sygdom”, lide fysisk eller psykisk og efter lægeligt skøn have udsigt til at dø en naturlig død inden for overskuelig tid.
Advokater har anbefalet lægerne at forholde sig til en seks måneders periode, når de planlægger en patients død. Men der er stadig mange gråzoner i vurderingen.

– Denne forvirring gør lægerne meget bekymrede, og der er mange, der bare trækker sig, siger Jonathan Reggler, der er læge på Vancouver Island. “Hvis lægen ikke leverer den medicinsk assisterede død ifølge loven, kan han eller hun risikere at blive sagsøgt for mord.”

– De fleste læger vil afvise at dræbe. Men så vil de måske henvise til nogle få læger, som ikke har disse skrupler, siger Alex Schadenberg.
Ikke overraskende

Alex Schadenberg, director for gruppen The Euthanasia Prevention Coalition, som ønsker at forebygge eutanasi, finder det ikke overraskende, at lægerne trækker sig fra det omstridte program.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det strider imod et menneskes natur at skulle dræbe et andet menneske, siger han.
Selv læger, som ikke har etiske skrupler med eutanasi, finder det svært at se på, mens et menneske dør, efter at de har givet det en dødelig indsprøjtning, siger han. Derimod vil de læger, som ikke har samvittighedskvaler blive ”eutanasi-eksperter”.

– Jeg forudser, at der kun vil være nogle få læger i Ontario eller Canada, som udfører den slags eutanasi, og så bliver alle de andre læger tvunget til at henvise deres patienter til dem. Og der skal ikke mange læger til at få folk slået ihjel, slutter Alex Schadenberg.