Musical om mennesker på flugt – i vor egen baghave

I 2016 opførte eleverne på Hestlund Efterskole ved Bording musicalen ”Så sort som guld” for fulde huse. Forestillingen handlede om slavehandel og slaveri i Dansk Vestindien 1670-1848.

Årets forestilling på Hestlund Efterskole handler om udviste asylsøgere i Danmark.

Hestlund Efterskole opfører musicalen ”Jeg er!” den 22. og 23. marts.

”Jeg er!” er en historie om en gruppe menneskers kamp for retten til at være – at eksistere. Vel at mærke en gruppe, der lever i vores umiddelbare nærhed, forklarer arrangørerne af musicalen på Hestlund Efterskole ved Bording.

Et par på flugt

Musicalen ”Jeg er!” fortæller om mennesker på flugt og om deres møde med et nyt land, et nyt folk og et nyt system. Vi følger en kvinde og en mand hele vejen fra kaos i hjemlandet gennem kaos under flugten og til en ny slags kaos, da de når frem til det, de tror er endestationen.
– Hovedpersonerne flygter over hals og hoved fra overgreb mod de basale menneskerettigheder i hjemlandet, men kommer fra asken i ilden. Flugten byder nemlig på overfald og beregnende menneskesmuglere.

Da de omsider når til Danmark, venter der nye problemer og bekymringer, forklarer Anette Bonde, der for fjerde år i streg står bag manuskriptet sammen med kollegaen John Laue.

Houman fra Iran er en af de kristne udviste asylansøgere fra Kærshovedgård, som Udfordringen skrev om i sommeren 2016.
Mødte afviste asylsøgere

Inspirationen til handlingen i ”Jeg er!” stammer fra møder med afviste asylansøgere på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast. Det betyder dog ikke, at musicalen er specielt politisk.

– Vi serverer ikke en færdigbagt holdning til emnet ’flygtninge og asylansøgere’. Vi forsøger kort og godt at vise scener fra disse menneskers liv for i det mindste at holde liv i debatten om, hvordan vi skal eller ikke skal møde dem.
Det værste er nemlig, hvis vi slet ikke snakker om det, for så bliver det et farligt tabu, siger John Laue.

Medmenneskelighed

De musikalske indslag i ”Jeg er”! blander meget passende en række forskellige stilarter fra hele kloden sammen i en moderne trykkoger. Hele forestillingen er pakket ind i masser af multimedie-udstyr med storskærme, flyvske lyd- og lyseffekter, røg og damp. Men budskabet fra scenen er anderledes jordnært:
– Hestlund Efterskole bygger på et kristent værdisæt, og derfor mener vi, at det som minimum er vores pligt at møde medmennesker med respekt, kærlighed og åbne arme – uanset om de er afviste asylansøgere, på tålt ophold, muslimer, kristne, etniske danskere eller ej.
Uanset den politiske dagsorden, så er disse skæbner mennesker af kød og blod, som har brug for at blive mødt på en anstændig måde, siger Anette Bonde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



John Laue tilføjer:
– Musicalen beskæftiger sig med medmenneskelighed – og ikke med, hvem der skal have ophold, og hvem der ikke skal. Medmenneskelighed er hævet over politik.
Disse mennesker kæmper for retten til at eksistere – og denne kamp foregår faktisk lige på den anden side af vores ligusterhæk. Vi kan ikke være bekendt at dreje hovedet den anden vej, slutter han.

Forestillingerne løber af stablen på Hestlund Efterskole d. 22. og 23. marts klokken 19:30. Entré: 40 kr. inkl. kaffe. Gratis adgang for børn under 18 år.