Paven: Ældre gifte mænd skal kunne blive katolske præster

Præstemangel betyder,
at den katolske kirke måske skal lade gifte mænd blive præster, mener paven.

Gifte mænd bør kunne blive præster, hvis de har været medlemmer af den katolske kirke i en årrække, sagde pave Frans for nylig i et interview med den tyske avis Die Zeit.

Især i yderområder med præstemangel vil det være en løsning.
“Vi må overveje om viri probati er en mulighed, sagde paven med henvisning til de ældre mænd, der har vist hengivenhed mod kirken. “Derefter må vi beslutte, hvilke opgaver de kan udføre, for eksempel i afsidesliggende områder”, tilføjede han.

Den katolske kirke står overfor en krise, idet stadig færre mænd vælger at gå ind i præsteskabet, fordi det kræver cølibat. Men paven understreger – lige som forgængeren Benedict XVI – at der ikke skal indføres frivillighed mht. cølibat.

I 2014 indrømmede paven, at den katolske kirke allerede havde flere gifte præster. Det skyldes blandt andet, at nogle tidligere anglikanske præster, som allerede var gift, efterfølgende konverterede til den katolske kirke. Det samme gælder præster fra koptiske og ortodokse kirker.

Men der skal bedes meget, før man beslutter sig i sagen, understregede paven. ”Det er det, der mangler: Bøn”, fastslog han.