Koptere søger kirken efter terror

– Vi hader ingen. Vi elsker alle, selv terroristerne, siger pastor Markos Ayoub.

Palmesøndag blev 40 kristne dræbt af IS-bomber. Men egyptere i USA vælger at tilgive.

Både en kirke i Tanta og en i Alexandria blev ramt af bomberne den 9. april. Mindst 40 blev dræbt og over 100 såret. Men nyhederne får de kristne til at søge mod kirkerne.

– Det er ikke første gang, den koptiske kirke bliver ramt. Det vil heller ikke være sidste gang, siger Joseph Ghabour, der er talsmand for St. Mark’s koptiske kirke i New Jersy, USA, ifølge Religion News Service.

Talmanden fortæller, at koptere i USA siden angrebene har været i bøn for deres trossøskende i Egypten og indsamler penge til de efterladte.
– Folk løfter dem op i bøn, og vi tror, det er det allervigtigste, vi kan gøre nu, forklarer Joseph Ghabour. Hans kirke, der blev grundlagt i 1970, er en af de over 20 koptiske kirker i New Jersey. Mange af kirkerne er startet af immigranter fra Egypten.

Svært at sikre de kristne

Mandag i påskeugen var der ekstra sikkerhedsvagter til stede under kirkens gudstjenester.
Ghabour oplyser, at ikke kun kristne, men også tre muslimske betjente mistede livet under et af angrebene palmesøndag.

Egypten har haft undtagelsestilstand i flere måneder, efter at selvmordsbombere i december 2016 angreb og dræbte 27 i en domkirke i Kairo.
– Det er en umulig situation for myndighederne, for hvis man kæmper mod en organiseret fjende, ved man, hvem det er. Men når man kæmper mod en ideologi, er det noget helt andet, forklarer Ghabour.

Muslim rørt over reaktion

Dr. Mona Tantawi, en egyptisk muslim bosat i New Jersey, hvor hun arbejder som børnelæge, er meget rørt over kopternes reaktion. Hun ser de gentagne angreb mod koptiske kirker som et forsøg på at destabilisere Egypten.
– I det egyptiske samfund har vi samme kultur, uanset om vi er kristne eller ej. Det var frygteligt, det, der skete, og når jeg så ser på deres reaktion?… De lever virkelig efter Jesu lære, fastslår lægen.

Pastor Markos Ayoub fra New Jersey kalder bombningerne en både ny og uacceptabel realitet.
– Vi accepterer ikke uretfærdighed. Men i samme åndedrag må vi sige, at vi ikke føler had mod nogen. Det er vores tro, det med at elske vore fjender uden hævngerrighed. Vi elsker alle, selv terroristerne, forklarer Markos Ayoub.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Flere går i kirke

Både præsten og talsmanden fra kirken i New Jersey peger på det ironiske i, at flere koptere går i kirke efter bombningerne.
– Hele intentionen bag disse terroristers angreb er at hindre folk i at gå i kirke for at bede, siger Ghabour.

– Vi havde tre gudstjenester i vores kirker. Den ene var meget tidlig og startede klokken 6.30 og sluttede 9.30. På det tidspunkt hørte vi om det andet angreb. Alligevel var gudstjenesterne fyldt ud over det sædvanlige for en palmesøndag.

– Så terroristerne forestiller sig altså, at folk ikke vil gå i kirke? Mange flere mennesker end normalt vil gå i kirke, og de vil bede for de selvsamme terrorister, som ønsker at dræbe dem, understreger Ghabour.


Artiklen fortsætter efter annoncen: