Tag andagtsbogen med på ferie

Gennem tiden er der udgivet et hav af andagtsbøger, nogle til kirkeårets forskellige tekster, andre særligt til unge eller ældre og en række mere almene af slagsen. Men mon ikke Thomas Kristensens andagtsbog ”Livets oaser” er den første skrevet særligt til ferierne?

Bogen indeholder i alt 35 andagtsstykker, netop det antal feriedage vi har på et år. Det særegne ved andagtsstykkerne er, at de alle på nær ét begynder med for: Forventning, forslidt, forsvinde, fortrængt osv. En sjov lille detalje, som da vist også er ny! Andagtsbogen ønsker at være en hjælp til feriefolket, så man husker at få Jesus med på ferie og måske igennem læsningen får lettere ved at slippe hverdagens ræs og finde ind til roen og stilheden.

Men også her er bogen ikke som mange af de andre andagtsbøger, som ofte tager udgangspunkt i et bibelvers og har den åndelige betydning af dette vers i centrum og derudfra viser, hvordan det også har betydning ind i det menneskelige. Thomas Kristensen har i stedet valgt at tage udgangspunkt i det menneskelig og i feriens mange aspekter og så invitere Gud ind i det ved at lade hvert af andagtsstykkerne udmunde i en henvisning til, hvordan man kan tænke Gud ind i det menneskelige – ind i ferien. Man skal med andre ord ikke forvente et alt for solidt, opbyggeligt udbytte af bogen, men snarere se den som en anledning til at forholde sig til, hvordan man forvalter sin ferie og dermed også sit liv og sit helbred, men på en måde, så Gud får lov at spille en rolle.

Hvert andagtsstykke afsluttes med fem punkter, der kan anvendes som ramme for, hvordan man bruger bogen og finder tid til Gud på ferien. De fem punkter er de samme hver dag: Sæt dig ind i en kirke, vær stille, læs en salme fra salmebogen (her er der et nyt forslag hver dag), se på alterbilledet og bed en bøn. Et fint og enkelt supplement til bogen. Dens layout fortjener også at blive bemærket. Alle venstresider i bogen er smukke naturbilleder taget af forfatteren, mens højresiderne er reserveret til andagtsstykkerne. Mange af billederne er ikke blot med til at forskønne bogen, men de har klarere sammenhænge med indholdet i det tilhørende andagtsstykke.

Andagtsbogen er måske som andagtsbog en kende tyndbenet. På den anden side udfylder den et hul i mængden af andagtsbøger. I hvert fald er ferien så vidt vides ikke tidligere blevet omdrejningspunktet i en andagtsbog. Dermed har den også en lidt anden funktion end de traditionelle andagtsbøger – og det er måske en god ide.

Thomas Kristensen: Livets Oaser
76 sider • 99,95 kr. • Lohse