Barnets nadver

Jørn Nielsen,
H.C. Lumbyes Vej 159A,
Næstved

I påsken var vi en dag en lille tamilsk/dansk gruppe samlet til evangelisk, opbyggeligt samvær, hvor vi prøvede at praktisere Luthers tese om ”det almindelige præstedømme”, dvs. at ”enhver, som er krøbet ud af dåben er lige meget præst eller biskop.”

Det blev til et godt og levende samvær, som af praktiske grunde foregik på engelsk, og i forlængelse af bibelsamværet spurgte vor tamilske vært, om vi også kunne have nadver? Ja absolut, hvorfor ikke? Og så tænkte jeg på Luther-citatet. Da skete der noget, jeg ikke tidligere har oplevet ved nogen nadver. En 3-årig lille pige ikke blot drak af altervinen (som dog kun var saft), men skålede begejstret sit lille nadverglas med sidemanden.

Da tænkte jeg: Mon ikke Vorherre tilgiver denne ”helligbrøde”? Jeg tror hellere, Han smilede med Jesus, der som børnevennen over alle børnevenner jo har taget de små i forsvar og sagt: ”Lad de små børn komme til mig!” Og det uanset om de overholder en eller anden kirkelig etikette eller ej. Jeg tror heller ikke, Luther vendte sig i sin grav, men smilede med fra sin Himmel.