Dansker: ’Desperat brug for mad til Mosul nu’

– Overalt i Mosul lyder der nu kun én rungende bøn fra folk: ”Mad, mad, mad og vand!” fortæller den danske nødhjælps-koordinator Knud Andersen.
(Print fra Mission Øst video)

Mission Øst har personale og biler i Mosul – men mangler penge til mad for hundredtusinder.

FN har rigeligt at se til i flygtningelejrene, men Mission Øst har veje ind i de forskellige bydele og kan dele mad ud nu. For 300 kroner kan danskere brødføde en familie en måned.

Flere end 300.000 mennesker kæmper for at overleve i Vestmosul, mens flere end 500.000 flygter i alle retninger ud af byen.

Flygtningene vælter ind

– Situationen forværres i alarmerende grad. Ikke kun i Vestmosul – men nu også i de østlige dele af byen, hvor flygtningene fra vestsiden lige nu vælter ind.
Det rapporterer Knud Andersen direkte fra Irak, hvor han koordinerer Mission Østs nødhjælp i Mosul og de omkringliggende landsbyer.

Den danske hjælpeorganisation har siden december uddelt akut nødhjælp til flere end 50.000 mennesker i Mosul. Men nu er situationen yderligere forværret for de hundredtusindvis af mennesker, som er klemt i kampene mellem irakiske sikkerhedsstyrker og Islamisk Stat.

Vi har brug for mad, mad, mad og vand!

– Overalt i kvarterer, hvor vores undersøgelser før fortalte os, at folk havde brug for madrasser, tæpper, hygiejneartikler og køkkenudstyr, lyder der nu kun én rungende bøn fra dem alle: Mad, mad, mad og vand! fortæller Knud Andersen.

FN kæmper med at møde behovene alene i flygtningelejrene, og har i øjeblikket kun meget begrænsede ressourcer til at hjælpe befolkningen inde i byen. Flere end 300.000 mennesker kæmper for at overleve i Vestmosul, mens flere end 500.000 flygter i alle retninger ud af byen.

Flere end en kvart million mennesker på hver sin side af floden vil i de kommende måneder komme til at slås med næb og kløer for at få mad og rent vand, vurderer Knud Andersen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er hjerteskærende at være vidne til, når man ved, at vi har flere veje ind i byen og kan få maden sikkert og forsvarligt ind de rigtige steder, siger han, og fortsætter: “Det her er nærområderne – og det er her, vi skal sætte ind, hvis vi ikke vil se en halv million mere på flugt mod en årelang udsigtsløs tilværelse i de store flygtningelejre inden og uden for landets grænser”.

Kan rykke hurtigt ind

Mission Øst søsætter derfor en indsamling, der appellerer til alle tænkelige givere og donorer om at give penge til mad, så tusindvis af familier, mænd, kvinder og børn kan få mad og vand.

– Nøglen til vores strategi er at bringe fødevarerne ind på små lastbiler, som nemt og ubemærket kan trænge langt ind i den vestlige bydel, så vi undgår kaotiske madfordelinger på store, åbne pladser, hvor det er den stærkes ret, og hvor civile ofte mister livet, fordi de kommer under beskydning, siger Knud Andersen og uddyber:
– For 20.000 kroner kan vi fylde en lille lastbil med mad til 50 familier i en hel måned til uddeling direkte ind i et af Mosuls bykvarterer, hvor vi siden december har været inde med hjælp 50 gange.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mission Øst har haft kontor i Irak siden sommeren 2014 og har hjulpet over 143.000 irakere med mad, vand, husly, tæpper, madrasser, førstehjælpsudstyr, hygiejneartikler, varmeapparater og brændstof.