Kristen guvernør fængslet for blasfemi

Ahok fik to års ubetinget fængsel for en udtalelse om koranen under valgkampen.

Indonesien er ikke længere bare ”moderat islamisk” efter fængslingen af Ahok Purnama.

Indonesien har for første gang idømt en kristen, den afgående guvernør Basuki “Ahok” Tjahaja Purnama, fængselsstraf for blasfemi mod koranen.

Guvernør Ahoks fængseldom for blasfemi ændrer radikalt på Indonesiens omdømme som et ”moderat, islamisk demokrati”, vurderer Morning Star News.
Blasfemi-anklagen var afgørende for at Ahok, der tilhører både det kristne og det kinesiske mindretal i Indonesien, tabte kampen om at genvalgt som Jakartas guvernør i sidste måned.

Islamistiske grupper ønskede ikke at have en ikke-muslim som byens leder og arrangerede store demonstrationer imod ham.
Selv anklagerne var chokerede over, den to års betingede fængselsdom, de havde anbefalet, blev gjort ubetinget. Men ifølge indonesisk lov kan blasfemi give op til fem års fængsel.
Efter at fem dommere havde afsagt kendelsen, blev Ahok ført til Cipinang fængslet i det østlige Jakarta. Hans modstandere truer med at kræve en endnu længere fængselsstraf, hvis han appellerer dommen.

Anklagen skyldes en tale fra september 2016, hvor Ahok fortæller vælgerne, at de tager fejl, hvis de ud fra et bestemt koran-vers forbyder muslimer at stemme for en ikke-muslimsk leder.
Ahoks tale fik islamisterne til at anklage ham for blasfemi, og han undskyldte i oktober, hvis han har såret nogen. Han havde intet ønske om at ringeagte hverken islam eller koranen, sagde han.
Men undskyldningen var ikke nok. Der var et stærkt pres for at få Ahok fængslet, siger en af advokaterne til AP.

Nu holder Ahoks tilhængere ”lys-demonstrationer” om aftenen i protest mod dommen, og over 9.000 har underskrevet en protest imod den.