Lydstyrke eller ånd

Af Henri Nissen
Ansvarshavende redaktør

Awake var en fantastisk konference med blændende talere, og Guds Ånd var kraftigt til stede med både tegn og undere og personlige ord og udrustning til de ca. 1000 deltagere.

Men på side 9 (i papiravisen) kan du læse om en lille ”mislyd”. Musikken var skruet så højt op, at den faktisk var sundhedsskadelig.

Mange af deltagerne bemærkede det ikke, fordi de er så vant til, at lovsangs-musik kører for fuld udblæsning. Sådan er det i mange moderne frikirker og karismatiske menigheder, samt på nogle af årets store sommercamps.

Det er nemlig meget vanskeligt at få gjort noget ved dette problem, selv om det egentlig burde være så indlysende.
Vi ønsker jo sikkert alle, at der skal være lovsang i de kristne fællesskaber, og vi vil gerne være positive og ikke kritisere noget så opløftende som lovsang…
Men det er jo heller ikke lovsangen, der er problemet.

Det er styringen af lyden. Det er teknik. Ikke ånd.
Hvorfor gør ledelserne så ikke noget? Mange trofaste kristne har jo gennem årene bedt om, at lyden skrues ned. Men i praksis sker det sjældent. Og lydfolk skruer op igen.

Præster og åndelige ledere er ellers forsigtige med at lade fx profeter køre på frihjul. Men mange accepterer – uden åndelig bedømmelse, – at lydteknikken kører helt sit eget løb.
Jeg nægter at tro, at præster og ledere selv ønsker en høj lydstyrke, for at deltagerne får en falsk følelse af ”power”.
Det ville svare til, at man i prædikenen manipulerede med deltagerne ved at spille på letkøbte følelser i stedet for at lade Helligånden virke. Og det ville være falsk forkyndelse.

Jeg håber, vi kan være enige om, at…
1. Lydstyrken bør naturligvis aldrig være skadelig.
2. Lovsang bør forene alle menighedens aldersgrupper.
3. Lovsang bør især være på vores eget hjertesprog.
4. Lovsang kan udtrykkes i forskellig musikstil.
5. Baggrundsmusik bør ikke forstyrre forbøn eller gøre det svært at høre taler, mødevært eller vidnesbyrd.
6. Lovsang bør aldrig være optræden – men tilbedelse.

Lydstyrke, røg-maskiner og lysshow kan ikke erstatte Guds Hellige Ånds nærvær. Tværtimod risikerer den slags at snyde vores følelser og at stå i vejen for Guds egen kraft og ånd.


Artiklen fortsætter efter annoncen: