’Religioner må stå sammen for fred’

Israel får aldrig en bedre ven end USA, sagde statsminister Benjamin Netanyahu, som her takker Donald Trump efter dennes tale i Israel Museum. Foto: Vidar Norberg.

Udfordringen var med, da Donald Trump talte på Israel Museum under sin første udlandsrejse som USAs præsident.

Donald J. Trump er på rundrejse for at få nationerne til at bekæmpe terrorisme. Han vil ikke lade Iran få atomvåben og tror på fred mellem Israel og PLO. Men han nævnte hverken ambassadeflytning eller byggeri i Judæa og Samaria, da han talte i Israel.

Trumps rejse startede hos muslimer i Saudi-Arabien, gik videre til jøder i Israel og herfra til Vatikanet i Rom for at få religionerne med sig i forsøget på at skabe fred. Under rundrejsen har Trump også haft møder om økonomi i G7 på Sicilien og i NATO, hvor de drøftede forsvar.

Talte i Israel Museum

I Israel var det for varmt at tage til ruinerne af Herodes’ gamle ørkenborg Massada for at holde talen. Den blev i stedet holdt i Israel Museum. Udfordringen var til stede, da Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs præsident Trump holdt deres politiske taler om verdensfreden.

– Vi må drive terroristerne og ekstremisterne ud af vor midte, udslette denne onde ideologi og beskytte og forsvare vore indbyggere og verdens folk. Alle civiliserede nationer må forenes i denne kamp, sagde Donald Trump tirsdag eftermiddag.

Han lovede, at USA vil forhindre Iran i at få atomvåben samt standse Irans støtte til terror-grupper.

Trump forsikrede, at sikkerhedssamarbejdet mellem USA og Israel vil blive stærkere under hans regering og nævnede støtten til missilskjoldet ”Iron Dome”, som har nedskudt terrorraketter fra Hizbollah og Hamas. Trump talte også om ”David’s Sling” (Davids slynge), som forsvarer landet mod langtrækkende raketter.

– Jeg håber, at israelske børn snart for godt vil slippe for at løbe til beskyttelsesrummene under sirenernes hylen, sagde Trump.
Han udtrykte stolthed over, at israelske piloter på 69-årsdagen for selvstændigheden kunne flyve de nye F-35-jagerfly, som der ifølge Trump ikke findes magen til.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ved Vestmuren bad Donald Trump Salme 121 og 122 sammen med områdets rabbiner.
Bad ved Vestmuren

Trump nævnede i sin tale Jerusalems skønhed og høje alder.Han besøgte også Vestmuren og fortalte, hvordan han ydmygt havde placeret sin hånd på muren og bedt om visdom fra Gud.
Han stak også en seddel med en bøn ind i Vestmuren.

Det vakte opsigt at Trump, hans familie og det amerikanske følge, kom alene til Vestmuren uden at blive guidet af Israels statsminister. I stedet kom han sammen med Vestmurens rabbiner Shmuel Rabinowitz og murens direktør. Sammen med rabbineren læste Trump fra Salme 121 og Salme 122, hvor der bl.a. står: ”Bed om fred i Jerusalem. Må det gå godt for dem, der elsker byen.”
Melania Trump og Donald Trumps datter Ivanka Trump bad på kvindernes del af Vestmuren.

Trump fortalte også om sit besøg i Gravkirken, som er et helligt sted for kristne fra hele verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Præsidenten lagde en krans på holocaustmuseet, hvor han lovede, at jødeudryddelser ”aldrig igen” må finde sted. Men trods holocaust er Israel alligevel et budskab om håb.

– Jeg står i ærefrygt for det, jødefolket har opnået. Det er en utrolig historie om tro og udholdenhed, sagde Trump og høstede applaus fra forsamlingen.

Besøgte tre religioner

Trump sagde allerede under sit møde med repræsentanter fra omkring 50 nationer i Saudi-Arabien, at han ønsker, at religionerne må stå sammen om at skabe fred.
Hans rejse gik da også fra det muslimske Riyadh til det jødiske Jerusalem og derfra videre til det kristne Rom.

Enkelte bemærkede, at Trump talte om de trosretninger, som stammer fra Abraham. Islam forbindes med Abrahams søn Ismael, mens jøder og kristne bekender troen på Abrahams, Isaks og Jakobs Gud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tostatsløsning?

Analytikere mener, at Trump ser optimistisk på muligheden for fred, fordi de arabiske lande tilsyneladende har brug for Israels støtte i en koalition mod Iran. Men tanken om en tostatsløsning er stadig en af betingelserne.

– Jeg er personlig forpligtet til at hjælpe israelere og palæstinensere til at opnå en fredsaftale. Jeg havde i morges et møde med præsident Abbas og kan fortælle jer, at palæstinenserne er rede til at opnå fred, sagde Trump, som dog ikke brugte ordet ”tostatsløsning”.

Terror og vold

Trump startet sin tale med et verbalt angreb på de terrorister, som ifølge Storbritanniens statsminister Theresa May dræbte 22 og sårede 59 mennesker i Manchester.
– Ingen må oplære unge mænd og kvinder til at hade og dræbe, understregede Trump.

Fred trods forskelle

– Israelere er blevet myrdet af terrorister, som bruger knive og bomber. Hamas og Hizbollah skyder raketter mod israelske områder. Skolebørn må lære at lytte efter sirener og løbe i beskyttelsesrum. Islamisk Stat har jødiske bydele, synagoger og butikker som mål.

Og Irans ledere opfordrer rutinemæssigt til ødelæggelse af Israel.

Ikke med Donald J. Trump, tro mig, understregede Trump og sluttede: ”Lad os drømme om en fremtid, hvor jøder, muslimer og kristne børn kan vokse op sammen og leve sammen i tillid, harmoni, tolerance og respekt.

Det virkede som om Benjamin Netanyahu var meget tilfreds med Trumps besøg.

– Gennem årene har Israel haft mange venner, men Israel har aldrig haft og vil aldrig få en bedre ven end USA, sagde Benjamin Netanyahu.