29 koptiske unge dræbt på pilgrimstur i Egypten

– Egypten er blevet et ekstremt farligt sted for kopterne, siger Mellemøsteksperten Steven A. Cook fra USA.

Islamister skød ofrene, efter at de én for én havde nægtet at afsværge deres kristne tro.

29 blev dræbt og 25 såret, da bevæbnede mænd angreb tre køretøjer med kristne koptere i Minya-provinsen i Egypten fredag den 26. maj.

Blandt de dræbte var der mange børn, oplyser det egyptiske sundhedsministerium. De kristne var på vej til klostret Saint Samuel syd for Kairo.

Døde som martyrer

Alle de dræbte var yngre kristne med en gennemsnitsalder på 25, skriver Morning Star News.
Mens bussen kørte på en øde vej mellem Minya og ørkenklostret, blev den stoppet af 10 bevæbnede mænd. De beordrede passagererne ud og spurgte dem en for en om deres religion. Da alle passagererne havde sagt, at de var kristne, fik de tilbuddet om at afsværge deres tro og bekende islam i stedet. Men det nægtede de alle, både børn og voksne.
Herefter blev de dræbt med koldt blod med skud i hovedet eller halsen, fortæller præsten Father Rashed til Breitbart News.

Father Rashed har efterfølgende været sjælesørger for de pårørende.
Passagererne i de andre køretøjer prøvede at flygte, men de blev også beskudt. De dræbte og sårede lå tilbage i ørkenen, og spredt imellem dem lå islamiske hefter om vigtigheden af at faste under ramadanen og om at den, der faster, vil få tilgivelse.

Ramadanen, som startede natten til den 27. maj, er ofte højsæson for angreb mod kristne i Mellemøsten.
IS har indirekte påtaget sig skylden for angrebet.

Muslimer fordømmer

En række muslimske ledere har fordømt angrebet. Stor-imam ved den muslimske læreanstalt al-Azhar, Ahmed al-Tayeb, opfordrer egypterne til stå sammen mod denne ”brutale terrorisme”.
Egyptens hær har angrebet en træningslejr for militante islamister i byen Derna i nabolandet Libyen som gengældelse for terrorangrebet.
– Egypten vil ikke tøve med at angribe terrorlejre hvor som helst, både i og uden for landet, sagde præsident Abdel Fattah al-Sisi samme dag på egyptisk tv.

Cooks nye bog ’False Dawn’ handler om protester, demokrati og vold i Mellemøsten.
Koptere nedkæmpes

Angrebet er det tredje større angreb mod egyptiske kristne i de sidste 6 måneder. Under bombninger af koptiske kirker i december 2016 og senest palmesøndag i år har Islamisk Stat dræbt 75 og såret adskillige flere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De militante islamister har truet med at udslette kopterne i Egypten. Islamisterne beskylder de kristne for at støtte militærets magtovertagelse i 2013, hvor den islamistiske præsident Mohamed Mursi blev fjernet.

I 2015 blev 21 kristne egyptere, der arbejdede i Libyen, dræbt af Islamisk Stat.

– Kopterne er aldrig før blevet angrebet så systematisk som nu. Egypten er et ekstremt farligt sted for kopterne – på måder som vi aldrig har set før, siger Steven A. Cook fra Council on Foreign Relations i Washington.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den koptiske kirke i Egypten menes at være grundlagt af apostlen Markus. De fleste kristne egyptere er koptere, men de udgør kun omkring 10 procent af landets godt 90 millioner indbyggere.