Syrere har brug for hjælp til selvhjælp

De lokale kristnes hjælpearbejde bringer håb i det krigshærgede land. Foto: Dansk Europamission.

Nogle dele af Syrien har våbenhvile. Andre steder kæmper Assadstyret mod islamistgrupper.

Der er forholdsvis stabilt i det kurdiskkontrollerede område i det nordlige Syrien. Men der kommer stadig mange flygtninge til området, og mange sulter.

På grund af Tyrkiets blokade mod kurderne er der kun ganske få madvarer, og der er ikke nok mad på markedet. Priserne er høje, og især familierne har svært ved at klare sig.

Lamia er eneforsørger

Blandt de udsatte er den kurdiske kvinde Lamia. Hun kom med sine fire små børn til en pastor, som Dansk Europamission støtter, og bad om hjælp, fordi hun ikke længere kunne brødføde sin familie. Lamias mand pådrog sig en alvorlig skade i krigen, er nu lam og kan ikke længere forsørge sin familie.

Der er i øjeblikket ikke noget socialt sikkerhedsnet i Syrien og ingen hjælp til nødstedte, så Lamia arbejdede selv hårdt for at forsørge hele familien. Sammen med sine små børn lavede hun cementblokke, som de solgte på gaden, og børnene kom ikke i skole.
Men nu er økonomien blevet endnu dårligere, så hun kom fuldstændig udbrændt og frustreret og bad om hjælp.

Nødhjælp fra kirken

Pastoren fortæller: “Lige nu er der mange, der når deres grænse. Betingelserne er for hårde. Der er ikke mange mænd, for krigen har taget dem. De er enten døde, skadede eller stadig aktive ved frontlinjerne“.

Kvinder som Lamia er nødt til at udføre størstedelen af arbejdet med madlavning samt opdragelse og forsørgelse af børnene.
Lamia kom grædende, på grænsen af sin fysiske formåen, og fik nødhjælp af kirken. Hun kommer nu hver uge i kirken med sine børn. For nylig sagde hun: ”Da jeg kom til kirken, var jeg muslim, og de hjalp mig uden tøven. Før var der ingen, der hjalp mig. Kirken er nu min familie”.

Et løft til udsatte

På grund af den delvise våbenhvile og lidt forbedrede situation i i dele af Syrien kan Dansk Europamission hjælpe udsatte syrere i gang med indkomstskabende projekter, så de kan blive selvforsørgende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det kan eksempelvis være inden for syning, landbrug, fåreavl, en cykeltaxiforretning, genopladning af mobilbatterier, oste-, marmelade og slikproduktion, mejeriproduktion eller frisørarbejde.

Det koster kun omkring 334 kr. at sikre, at en udsat syrer får hjælp til selv at tjene penge – så de kan blive i Syrien og genopbygge deres tilværelse og deres land. Det syriske folk er gået så grueligt meget igennem, men foråret titter også her frem, og de øjner en afslutning på seks års opslidende borgerkrig.

Al hjælpen gives af lokale kristne. Med deres godgørende handlinger mod alle mennesker, kristne såvel som mennesker med anden baggrund, peger de på en praktisk måde hen på Jesus, hans kærlighed og det liv, der er i Ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen: