Kirke må fornyes

Det er rigtigt, at Luther blev den åndelige katalysator for evangeliets forkyndelse udenom pavekirken, men ikke som et afsluttet kapitel. Dengang lød det på latin lød: ”Ecclesia semper reformanda est”, som betyder: ”Kirke må altid reformeres!”
Derfor er det rigtigere at tale om en reformation efterfugt af mange flere, hvilket heldigvis også er sket og stadig sker. Hvis man idag besøger en gennemsnits luthersk kirke, er der meget lidt reformatorisk over dens gudtjeneste med monotone, livløse ritualer og uinspirerede prædikener og aflirede bønner. En sådan forestiling gør næsten fysisk ondt, og det er intet under, at kristendommen har det trangt, hvis mine landsmænd forbinder kristendom med en søndag i kirken.
Den evangeliske, åndelige fornyelse fortsætter på mange ledder og kanter, især hos den enkelte, der tør give Kristi evangelium en ny, reformatorisk chance i sit personlige liv. (Forkortet, red.)

Jørn Nielsen,
H.C. Lumbyes Vej 159A
4700 Næstved