Pinse med Folkemøde og Reformation i Haderslev

Er kirkeministeren luthersk? Det talte biskop Marianne Christiansen med Mette Bock om fredag.

Fredag bød på 30 gratis tilbud i domkirkebyen. Søndag foregår reformationsgudstjenesten.

Pinseweekenden byder på et sandt overflødighedshorn af arrangementer, når Haderslev som Nordens Wittenberg fejrer Reformationens 500 års jubilæum.

Fredag eftermiddag kunne man bl.a. møde kirke-og kulturminister Mette Bock, som åbnede reformationsjubilæet sammen med tidligere biskop Karsten Nissen og Haderslevs biskop Marianne Christiansen.

Politik, musik og tro

Haderslevs tidligere borgmester Jens Chr. Gjesing, der er cand. mag i historie og kristendom, fortalte om reformationen i Danmark med foredraget ”Haderslev som Nordens Wittenberg”.
Der var også foredrag om nye salmer, fællessang og et tilbageblik på troen gennem 1000 år.
Georg Metz og Özlem Cekic debatterede jødehad og tyrkerfrygt i datid og nutid, og Haderslev Drengekor sang, før der blev serveret ”Luthergryde”.
Om aftenen var der musik ved både Anne Linnet, Jonas H. Petersen og Hymns from Nineveh samt Teitur.

I og ved domkirken

I og ved Domkirken kunne man opleve bibelvandring, koncert og salmeworkshop ved nye salmedigtere. Blandt andet tidl. kirkeminister Bertel Haarder og Holger Lissner fortalte om nogle af deres salmer.
På Domkirkepladsen kunne man læse nogle moderne teser skrevet af unge. Andre unge diskuterede teserne under ledelse af sognepræst Jakob Damm Knudsen.
Der var også samtalesofaer med lokale præster, pop-up kor, kaffe og Luther-lagkager.

Bager Steen Skallebæk fremstiller Luther-lagkagen. Den er dekoreret med Luther-rosen, hvor korset står for troen, hjertet for liv og kærlighed, de fem blade for glæde, den blå farve for himlen, og den gule ring symboliserer evigheden.
Kagen er udviklet på initiativ af Jens Chr. Gjesing.
Fyldt kirke pinsedag

Søndag den 4. juni holder man den officielle nationale reformationsgudstjeneste i Haderslev Domkirke. Det officielle Danmark inklusive dronning Margrethe og en række folketingsmedlemmer deltager i festgudstjenesten.

Før gudstjenesten, som transmitteres direkte på DRK, går en stor procession gennem byen, ledet af Slesvigske Musikkorps.
Domkirken vil være fyldt, men man kan deltage via storskærm i folkemøde-teltet fra kl. 13.40.
En sognepræst ledsager gudstjenesten og lyser velsignelsen i teltet, og medlemmer af Gl. Haderslev Kirkes kor synger for og med kirkegængerne. Efterfølgende er der kirkekaffe og Luther-lagkage i teltet.