Elisabeth bryder tabu om livskriser

Elisabeth har selv været ude i tovene, så hun forstår lyttere med svære problemer.

Elisabeth Randeris Madsen er vært ved programmet Hjertesag, som hjælper lyttere til at tale om de svære ting i livet. Hun har selv været igennem hele den psykiatriske mølle. Men samtaler ”satte tingene på plads oppe i mit hoved”, fortæller hun.

Programmet Hjertesag på Radio Aadalen i Skjern handler om menneskers trivsel, ”alt det, som kan være svært at snakke om på gaden”, siger vært Elisabeth Randeris Madsen:
– Når vi møder hinanden, siger vi som regel: ”Ja, det går fint!” Vi tør ikke gå et lag dybere og tale om, hvordan vi virkelig har det inderst inde, siger hun.
Elisabeth har en fast aftale med en parterapeut og en coach om at medvirke som ”eksperter” i programmet. Og så kan folk ringe ind eller komme i studiet og fortælle.

Bror begik selvmord

Elisabeth Randeris Madsen har selv ofte haft brug for at snakke med nogen om de lidt dybere ting i tilværelsen.
– Jeg er vokset op i en familie, der ikke var særlig god til at tale om følelser. Da min bror begik selvmord, fik vi slet ikke snakket om det sammen, fortæller hun.
Elisabeth flyttede hjemmefra som 16-årig og flyttede ind hos en kæreste, som skulle vise sig at være voldelig.

– Jeg har været ude for en masse, men jeg kom på ret køl, fordi jeg snakkede med nogen, som kunne sætte tingene på plads oppe i mit hoved. Jeg er faktisk overrasket over, hvor lidt der skal til for at komme på ret køl. Derfor laver jeg programmet Hjertesag, hvor vi taler om tingene for om muligt at blive til hjælp for andre.

Indlagt på psykiatrisk afdeling

Elisabeth kom så langt ud i tovene, at hun blev indlagt på psykiatrisk afdeling. Men her fik hun ikke meget hjælp. Lægen sagde blot, at hun led af ”en personlighedsforstyrrelse” uden at definere det nærmere. I stedet henviste han til Google.

Men mødet med en mentor satte ”mine tanker og handlinger på plads”, som Elisabeth udtrykker det.

– Med så svært et liv, som jeg har haft, kan jeg nok også hjælpe nogen. Jeg tænkte jo selv: Var det bare det, der skulle til for at hjælpe mig?

– Jeg var et vrag. Jeg havde sådan brug for anerkendelse hele tiden. Alting blev personligt for mig: ”Hvorfor gør du det her mod mig?” sagde jeg altid.

Kan nu hjælpe andre

I dag har hun et godt liv med mand og tre børn, fortæller hun. Hun er aktivt troende og kommer i Skjern Pinsekirke.

– I dag har jeg meget bedre forståelse for andre mennesker. Og nu vil jeg gerne dele mine erfaringer med andre.
Ind imellem må Elisabeth og hendes lyttere lægge øre til mennesker med en forfærdelig baggrund. For eksempel da en pige ringede ind og fortalte om en opvækst med overgreb fra en alkoholisk far.

– Jeg kan sætte mig ind i hendes følelser, og så kan terapeuten og coachen bidrage med det faglige. Målet er at give håb om, at man kan komme videre i livet på trods af en dårlig opvækst. Man behøver ikke at leve som offer resten af livet. Man kan søge hjælp.

Inviterer til at medvirke

Men programmet må ikke blive for tungt, pointerer Elisabeth Randeris Madsen.

– Jeg vil gerne lave det i stil med Mads og Monopolet, hvor der er en lethed, der gør det mere spiseligt, siger hun. I stedet for at komme helt ud i detaljen i en hel time, får hun flere til at medvirke i samme udsendelse.

– Folk skal på banen. De skal dele deres historie, stille spørgsmål og bidrage til debatten. Et program kan for eksempel handle om, hvordan man er gode bonusforældre. Man er jo splittet, når en far for eksempel vil elske alle børnene i familien, også hans kones børn fra et andet ægteskab. Men konen ønsker måske ikke det tætte forhold. Hvad gør man så?

Hjertesag sendes på Radio Aadalen i Skjern fredage i lige uger kl. 18-19. Radio Aadalen er med i Den Kristne Producent Komité, der organiserer 35 kristne radio- og tv-stationer i Danmark.