Et vaskeægte mareridt

Dr. Angela Merkel (CDU) er nu Tysklands forbundskansler for fjerde gang – men hun er svækket efter valget.
Foto: CDU/Laurence Chaperon

Jøderne frygter det værste, fordi det højrepopulistiske parti AfD kommer ind i parlamentet.

Alternative für Deutschlands valgresultat den 24. september er et ægte mareridt og et historisk vendepunkt.

Det udtalte Charlotte Knobloch, som er leder af det tyske jødiske råd, efter det blev klart, at det højrepopulistiske parti fik 13% af stemmerne. Partiet er nu Tysklands tredjestørste og kommer ind i parlamentet for første gang. Det er samtidig første gang i næsten 60 år, at et højreekstremistisk parti kommer ind i det tyske parlament.

Knobloch advarer mod den antisemitisme, racisme og historiske revisionisme (benægtelse af holocaust) som flere af AfDs topkandidater har udtrykt støtte til.
– De er tilbage igen… dem, der oppisker had og foragt. Dette ændrer den politiske debat og kultur og vil skade Tysklands image i resten af verden, vurderer den 84-årige Charlotte Knobloch.

Stolte af den tyske historie

AfDs spidskandidat, Alexander Gauland, har under valgkampen udtalt: ”Hvis franskmændene med rette er stolte af deres kejser, og briterne er stolte af Nelson og Churchill, så har vi også ret til at være stolte af det, de tyske soldater har opnået i to verdenskrige.”

Partiet AfD blev grundlagt i 2013 af akademikere, der var imod EU. Efter Angela Merkels beslutning om at åbne de tyske grænser for over en million immigranter fra Mellemøsten i 2015, blev AfD kendt for sin modstand mod både muslimer og indvandring. AfD står stærkest i det østlige Tyskland, det tidligere DDR.

Under et pressemøde efter valget har der dog vist sig at være store konflikter internt i AfD: partiformand Frauke Petry forlod både pressemødet og partiet allerede dagen efter valget. Hun ønsker ikke at sidde sammen med gruppen i parlamentet, bl.a. på grund af Gaulands udtalelser. Partiet forsikrer dog, at jøderne ikke har noget at frygte.

Merkel i ny koalition?

Angela Merkel er stadig Tysklands forbundskansler, selv om CDU/CSU blev svækket ved valget. Partiet mistede 1 million stemmer til AfD, og det skyldes især Merkels håndtering af flygtningekrisen og en udbredt frygt for terror i befolkningen. CDU/CSU fik 33 procent af stemmerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Hverken Merkel eller hendes modkandidat, SPDs Martin Schulz, tog fat i emner som indvandring og integration under valgkampen. Og det var en stor fejl, mener iagttagere. SPD fik også et historisk dårligt valg med 21 procent af stemmerne, og Schulz har erklæret, at hans parti ikke vil indgå i en koalition med CDU, men i stedet vil være en ”stærk opposition”.

Angela Merkel forventes nu at danne en koalition med De Grønne og FDP.

De politiske partier i Tyskland

CDU (Kristendemokratiske union) er det største konservative parti i Tyskland. Det ledes af Angela Merkel, som har flyttet partiet mod midten. Hun har været kansler i 12 år.
CSU (Kristensocial union) er CDUs søsterparti fra det katolske Bayern. Partiet, som ledes af Horst Seehofer, regnes som mere konservativt end CDU.
SPD (Socialdemokraterne) blev dannet i 1863. Partiets leder er Martin Schulz.
FDP (Fridemokraterne) står for liberalisme både i økonomiske og sociale spørgsmål. Partiet ledes af Christian Lindner.
Die Grünen (De grønne) har fokus på klima- og miljøpolitik samt minoriteters rettigheder.
Die Linke (socialisterne) blev grundlagt af tidligere kommunister fra Østtyskland og afhoppere fra SPD.
AfD (Alternativ for Tyskland) blev grundlagt i 2013 med fokus på euroskepsis. Senere blev partiet også kendt som indvandrings- og islamkritisk. Flere af partiets spidskandidater benægter holocaust, men afviser at være antisemitiske.


Artiklen fortsætter efter annoncen: