Kristne angrebet – derpå retsforfulgt

Den 14. september blev kristne i landsbyen Tawa i det centrale Egypten angrebet af en muslimsk pøbel. Både private hjem, forretninger og biler blev ødelagt, og tre koptere blev lettere såret.

Det skriver International Christian Concern (ICC). Angrebet var en hævnaktion på grund af et Facebook opslag, som cirkulerer blandt kristne. Forfatteren, en 22-årig kristen ved navn Bassem, skrev den 27. maj efter det islamistiske angreb mod kristne pilgrimme på vej til klostret Monastery of St. Samuel the Confessor:

”Er vi (koptiske) egyptere ikke fra Egypten? Selv om I prøver at skade os, vil alle jeres veje en dag slå fejl. Tror I, jeg græder? Aldrig! Jeg græder ikke, for jeg tror fuldt og fast på Jesus, jeg bøjer mig til jorden for ham, og han elsker mig. Han forlader mig aldrig en eneste dag. Når I ødelægger hans børns huse, angriber I ham. Jeg beder Jesus røre ved jeres hjerter og forvandle jer. Vor Herre ved og ser, hvad der sker med os. Fortsæt bare og bliv værre i jeres terrorrisme – jeg er ikke bange, for det er frygteligt at falde i Guds hænder.”

I opslaget havde Bassem tilføjet billeder af ledende salafister, som han mente var skyld i volden mod de kristne. Næste dag slettede han opslaget, men da var det allerede spredt på de sociale medier. Fire måneder senere blev det set af en muslim, som derpå delte det med sine trosfæller, der vurderer teksten som en krænkelse af islam.

Essam, en kristen fra Tawa, fortæller, at pøbelen angreb de kristnes huse og den koptiske kirke med sten, mens de råbte ”Allah Akbar”. Sikkerhedsvagterne ved kirken kunne ikke gøre noget ved den store menneskemængde. Derpå ankom politiet og arresterede nogle muslimer.

Dagen efter kom Minyas guvernør og sikkerhedschefen til byen sammen med flere parlamentsmedlemmer samt muslimske og kristne præster. Anklagemyndighederne tilbageholdt 19 muslimer og krævede samtidig Bassem og en af hans venner arresteret for at have krænket muslimske ledere og startet konflikten, men da var de to kristne allerede flygtet fra byen.

Claire Evans fra ICC fordømmer angrebene mod de kristne i Tawa og de efterfølgende anklager mod de to kristne unge. Samtidig opfordrer hun myndighederne til at gøre mere for at beskytte de egyptiske kristne og deres ejendele.