Falske anklager kan give Andrew fire gange livstid

– Jeg ville aldrig støtte en muslimsk bevægelse. Mit mål er at fortælle om Jesus Kristus, siger Andrew Brunson.

Efter et år i fængsel har Andrew Brunson og hans advokat stadig ikke fået adgang til hans sag.

Den kristne præst Andrew Brunson fra USA blev uretmæssigt fængslet i Tyrkiet for næsten et år siden. Myndighederne påstår, at han står i ledtog med den muslimske prædikant Fethullah Gülen, der menes at have stået bag det fejlslagne kupforsøg i juli 2016.

Det skriver Dansk Europamission, som nu har startet en underskriftkampagne til fordel for præsten, der risikerer ikke mindre end 4 gange livstid.
Tilbageholdelsen af Andrew Brunson ses i sammenhæng med, at Tyrkiet ønsker Fethullah Gülen udleveret fra USA.

Udrensning

Efter kupforsøget i 2016 erklærede præsident Recep T. Erdogan landet i undtagelsestilstand, og siden da har de tyrkiske myndigheder fængslet over 50.000. Det er fortrinsvis lærere, advokater og journalister, som mistænkes for at have forbindelse til Gülen-bevægelsen. Derudover er mere end 100.000 offentligt ansatte blevet suspenderet.

Til dato er både Andrew Brunson og hans advokat blevet nægtet adgang til den sag, som myndighederne er i gang med at bygge op omkring ham.
Hverken filer, detaljerede anklagebeskrivelser eller konkrete beviser har set dagens lys, selv om Andrew snart har siddet fængslet i et år, skriver Dansk Europamission.

Alvorlige beskyldninger

Den 24. august 2017 tog Andrew Brunsons sag en drastisk drejning. Han blev via en video-samtale fra det top-sikre fængsel i Izmir forbundet med en dommer i Den Anden Straffedomstol i Izmir. Dommeren fremførte chef-anklagerens nye beskyldning mod Andrew.

Påstandene gik ud på, at Andrew skulle have fået adgang til statshemmeligheder, bl.a. politiske og militære oplysninger til spionageformål, og at oplysningerne skulle bruges til at ’vælte’ det tyrkiske parlament og regeringen samt undergrave forfatningen.

Andrew nægter sig skyldig

Andrew Brunson svarede prompte på beskyldningerne:
“Jeg har aldrig nogensinde mødtes med et medlem af Gülen-bevægelsen. Jeg har ikke nogen forbindelse til FETO (Fetullah Gulen Terrorist Organization). Jeg ville aldrig støtte en muslimsk bevægelse. Jeg støtter Tyrkiets enhed. Jeg startede en kirke; jeg er en troens mand, der gjorde dette med statens kendskab. Mit mål er at fortælle om Jesus Kristus. Jeg udøvede ikke spionage. Jeg kræver en forklaring på, hvornår, hvor og hvordan jeg udførte spionage“, udtaler Andrew ifølge World Watch Monitor.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også Ihsan Ozbek, der er tyrkisk præst og har kendt Andrew i mange år, protesterer mod de nye anklager. Ozbek kalder dem ’absurde’ og understreger, at Andrew ikke er en spion, men at der snarere er tale om en ’politisk sag’.

USA har forsøgt at hjælpe

På det politiske plan har USA i flere omgange talt Andrew Brunsons sag og forsøgt at hjælpe ham ud af fængslet.

Dansk Europamissions partner Middle East Concern fortæller, at USA’s præsident Donald Trump anmodede offentligt om Brunson’s frigivelse, da han mødtes med præsident Erdogan i Det Hvide Hus i maj 2017. Ligeledes har Andrews hustru Norine haft et møde med USA’s udenrigsminister Rex Tillerson i Ankara i samme måned. Desværre er der endnu ikke sket nævneværdige fremskridt i sagen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nogle gisner om, at Tyrkiet ønsker, at Andrew Brunson skal indgå i en fangeudveksling, hvor USA så skal udlevere Fethullah Gülen til retsforfølgelse i Tyrkiet.

Appel via hjemmeside

De nye anklager mod Andrew har taget hårdt på ham. For at hjælpe Andrew og hans familie kan man bede for dem og skrive til hustruen Norine på Facebook. Man kan også skrive til de tyrkiske myndigheder og bede dem løslade Andrew, oplyser Europamissionen, som har formuleret et brev til formålet.

Man kan downloade appelbrevet, underskrive og datere det og sende det indscannet til Dansk Europamission på: info@forfulgtekristne.dk eller med post til Dansk Europamission, Drejervej 15, 2400 København NV.
Dansk Europamission videresender herefter appellen til det tyrkiske indenrigsministerium.

Appelbrevet:
”Til rette vedkommende
Jeg skriver til Dem angående fængslingen af dr. Andrew Brunson, som har tjent som pastor i Izmir i Tyrkiet i de sidste 23 år.
Dr. Brunson har udført sin tjeneste i overensstemmelse med den kristne tros lære og praksis. Han støtter ikke og er ikke associeret med grupper eller organisationer, der opererer imod den tyrkiske stat.
Vi beder derfor om, at De vil tage alle de nødvendige skridt for at sikre dr. Brunsons løsladelse fra fængslet.
Mange tak
Med venlig hilsen


Artiklen fortsætter efter annoncen: