Nigeria bør betale for 1000 kirker ødelagt af Boko Harams terror

Kirkeledere i Nigeria opfordrer regeringen til at betale kompensation for de mindst 1000 kirker, som terrorgruppen Boko Haram har ødelagt. Samtidig optrappes terrorangrebene i den nordlige del af landet.

Ødelæggelsen af kirkerne er sket gennem de seneste 7 år. Ifølge menneskeretsgrupper er de mange kirker nu enten forladt eller lukkede på grund af konflikten. Også skoler, moskeer, markeder og militære anlæg har været ofre for terrorgruppen.

Præsterne mener, at angrebene mod kirkerne er i modstrid med både religionsfriheden og Nigerias ret til at leve i fred. Og kirkelederne anklager regeringen.
“Kirken…kræver kompensation fra regeringen for de liv og den ejendom, som er gået tabt, fordi de er ødelagt af (Boko Haram) kriminelle. Vi mener, at regeringen burde have sørget for sikkerhed både for liv og ejendele”, siger Rev. John Bakeni fra Maiduguri romersk-katolske stift.

Pastor Felix Omobude fra Pentecostal Fellowship of Nigeria, udtaler, at ødelæggelsen af kirkerne er et brud på den trosfrihed, som garanteres i Nigerias forfatning.
“De kirker, som er blevet ødelagt, skal genopbygges af regeringen, og der skal ydes passende erstatning til ofrene”, sagde Omobude for nylig.

Lokal genopbygning

I 2015 lovede præsident Mahammadu Buhari at genopbygge de kirker og moskeer, som var blevet ødelagt under konflikten. Han har også opfordret regeringsembedsmænd til at hjælpe med arbejdet.

I 2016 påbegyndte man genopbygningen i den muslimsk dominerede stat Borno. Her beordrede guvernør Kashim Shettima den store kirke i Lassa genopbygget.
Pastor Bakeni udtrykker tilfredshed med genopbygningen af kirkerne i Borno. Men han er utilfreds med, at langt flere moskeer end kirker bliver repareret. Bakeni har dog kun lovord til overs for Shettima.

– Det er en modig beslutning af en guvernør i det nordøstlige Nigeria at lytte til kristne og lade retfærdigheden ske fyldest mod alle odds, siger Bakeni.

Boko Haram har øvet terror mod kirker og kristne siden 2010. FN anslår, at 20.000 mennesker er døde og 2 millioner på flugt i staterne Yobe, Adamawa og Borno. Gruppen bortførte 276 skolepiger i 2014. Flere af dem menes at have mistet livet i Boko Harams selvmordsaktioner.


Artiklen fortsætter efter annoncen: