Kurdere stemmer JA til egen stat

Under den ikke-bindende folkeafstemning den 25. september stemte over 90 % af de irakiske kurdere ja til at få en selvstændig stat. Samtidig holdt Tyrkiet militærøvelse tæt på grænsen til Irak, og både Tyrkiet og Irans ledere har kaldt afstemningen en fejltagelse.

Både FN og USA har talt imod folkeafstemningen. Til gengæld har Israels statsminister Benjamin Netanyahu udtrykt sin støtte til kurderne i en pressemeddelse den 12. september. Israel har et godt forhold til kurderne i Irak, bl.a. som aftager af kurdisk olie.

Der bor omkring 36 millioner kurdere i Irak, og mange af dem har deltaget i kampen mod IS som USAs allierede. I Syrien bor der 2-3 millioner kurdere, og der menes at være omkring 15 millioner kurdere i Tyrkiet. Men Tyrkiet er bl.a. vred over, at de irakiske kurdere forsøger at indlemme oliebyen Kirkuk i et nyt Kurdistan. Samtidig har Kirkuk et stort turkmensk mindretal, som er Tyrkiets allierede. Iran er bl.a. imod et frit Kurdistan, fordi man ikke ønsker, at de iranske kurdere skal søge uafhængighed.

Nogle mener, at kurderne omtales i Bibelen under navnet mederne. Medien, som lå sydvest for Det kaspiske Hav, blev erobret af den persiske kong Kyros, skriver Karmel Israel-Nytt.