Ny rapport: Erdogan angriber kristne i systematisk hadkampagne

Præsident Erdogans hadkampagne mod kristne er meget problematisk, vurderer eksiljournalisterne i SCF.

Kristne i almindelighed og Vatikanet i særdeleshed er ofre for anti-kristne kampagner.

Præsident Recep Tayyip Erdogans hadefulde udtalelser øger det allerede eksisterende had mod kristne i Tyrkiet.

Det er konklusionen i rapporten ”Hate Speech Against Christians in Erdogans Turkey” fra Stockholm Center for Freedom (SCF). De tyrkiske journalister i SCF, som lever i eksil i Sverige, dokumenterer i den nye rapport, at Tyrkiets øverste ledere med præsidenten i spidsen aktivt skaber nye fjendebilleder.

Korstogs-historier

Præsident Erdogan har ofte udtalt sig hadefuldt om kristne, især Vatikanet. Hans udtalelser går ud over millioner af mennesker både i Tyrkiet og i hele verden, fordi de spredes gennem medierne. Der er tale om en både systematisk og bevidst kampagne mod kristne, understreger SCF.

– Erdogan bruger hadtaler som våben mod kristne i Tyrkiet og det er blevet en meget bekymrende udvikling gennem længere tid.

Han bruger grimme nedsættende bemærkninger, udsender falske påstande om Vatikanet, forbinder sine muslimske modstandere med opdigtede korstogs-historier og bærer ved til fjendskabet mod kristne, siger Abdullah Bozkurt, som er leder af Stockholm Center for Freedom.

’Vantro EU ledes af paven’

SCF har set på Erdogans offentlige taler samt de kampagner, hans nærmeste forbundsfæller i partiet og medierne har holdt gennem de seneste år. Og mønsteret er tydeligt: Præsidenten erklærer, at han afviser enhver tværreligiøs dialog mellem islam og kristendom og stempler EU som en flok vantro ledet af paven. Han har endda beskyldt FNs sikkerhedsråd for kun at repræsentere kristne nationer.

Politisk dagsorden

De mange hadtaler har tit sammenhæng med Erdogans forsøg på at tvinge og true sine modstandere. Det er sket i forbindelse med omtale af Erdogans muslimske kritiker Fethullah Gülen, som er bosat i USA. Der har også været verbale angreb på Holland og Tyskland, der ikke ville tillade ham at holde politiske kampagner for diaspora-tyrkere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:USAs udenrigsminister, Rex Tillerson, har for nylig beskyldt Erdogan for at begrænse de kristne gruppers rettigheder. Han nævnede bl.a. den amerikanske pastor Andrew Brunson, som har været fængslet i Tyrkiet siden oktober 2016 på grund af påståede forbindelser til Gülen-bevægelsen.

I en artikel i Yeni Safak den 22. feb. 2017 skriver Tamer Korkmaz, at Gülen arbejder for ”korstogs-zionister”. Andre hævder, at Gülen-bevægelsen er styret fra Vatikanet, og Gülen er blevet kaldt ”en hemmelig kardinal”.

Dette er eksempler på den påståede farlige, ”tvær-religiøse sammensværgelse”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Stop bøllemetoderne

SCF opfordrer Tyrkiet til at forholde sig til den farlige retorik, som uhindret spreder had og fordomme. Regeringen burde i stedet efterleve internationale forpligtelser til at bekæmpe had og undertrykkelse. Tyrkiets internationale allierede bør fortælle Erdogan, at hans bøllemetoder ikke længere vil blive tålt.

De kristne tyrkere nægtes tilladelse til at holde gudstjenester og undervise deres børn i troen. Kirkeledere bliver udsat for fængsling, deportation, ekspropriation – og i flere tilfælde mord. Og det skyldes Erdogans propagandamaskine, fastslår SCF.