Genvejen er blind

Af Eva Jørgensen
Journalist

I den by, hvor jeg bor, er der indenfor det seneste årti bygget en ny vej, som på snedigste vis skyder genvej mellem motorveje og bydele. Meget originalt har de kaldt den Genvejen.

Det giver tit mening for mig at benytte den, men de seneste mange måneder har vejarbejde spærret den af. Noget, jeg glemmer igen og igen. En blind genvej bliver altså til en omvej, kan jeg afsløre.

Desværre er det ikke kun i trafikken, jeg kender den slags omveje. Da jeg var purung og brændende i troen på den allermest helhjertede måde, fandt jeg også sådan en genvej.

I stedet for at følge livets almindelige veje med uddannelse, job og løbende ansvarlighed, forpligtede jeg mig i stedet til en bevægelse, som krævede alt af mig til gengæld for øjeblikkelige mirakler og åndelig succes.

Misforstå mig ikke. Gud var også der. Han er alle steder, hvor vi i oprigtighed søger ham. Og nogle mennesker er uden tvivl kaldet til at leve ekstraordinære liv uden for samfundets normer.

Men som hovedregel tror jeg, at vi er kaldet til at leve som en del af denne verden, mens vi ikke er af denne verden. Altså at leve med, at Guds arbejde i os og med os tager tid.

Genvejen misser Guds gode gerninger

I Paulus’ Brev til Efeserne i det Nye Testamente minder han dem om, at vi er nye skabninger i Jesus Kristus, så vi kan gøre de gode gerninger, som Gud har lagt til rette for os. Problemet med at skyde genvej er altså, at den udover decideret at være blind og skyld i mange års omvej, også bare kan ramme forbi de gode gerninger, som Gud havde lagt tilrette for os på vores oprindelige vej.

Ville jeg have lyttet til den her klumme, da jeg var ung og havde fuld fart på? Det tvivler jeg nok på. Men nu er dyrtkøbt livsvisdom fra 10 års omvej i hvert fald givet videre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Må den om ikke andet give nyt mod til dem, som trofast vandrer i gode gerninger og misundeligt ser over på genvejen. Og måske også håb til dem, der som jeg, valgte den blinde genvej. Man kan vende om. Det tager måske lidt tid, og GPS’en skal måske rekalibreres. Men Gud kan godt finde en ny rute til os.