Sverige: Nynazister i sammenstød med politiet på Yom Kippur

Pastor Lasse Svensson var med i kirkernes moddemonstration.

Lørdag den 30. september, på den jødiske forsoningsdag, Yom Kippur, holdt den antisemitiske højrenationalistiske gruppe Den nordiske Modstandsbevægelse (NMR) et optog i Göteborg. Allerede inden optoget startede, kom politiet i slagsmål med demonstranterne, der samtidig skulle beskyttes mod moddemonstranter.

NMR er kendt for voldelige demonstrationer, og politiet havde på forhånd tjekket udenlandske sympatisører, bl.a. danskere og tyskere, ved grænsen. På et tidspunkt måtte politiet dog beskytte de 500 nazister mod omkring 10.000 moddemonstranter. Politiet brugte både knipler og tåregas, og flere måtte behandles på hospitalet.

Også kristne tog del i moddemonstrationen. En af dem var Lasse Svensson, der er præst i Equmeniakyrkan.

– For mig var det vigtigt at være til stede. Når vi ser nazister marchere i vore gader, der går grænsen for mig, sagde Lasse Svensson til Dagen.se.

Det kirkelige netværk ”Kyrkor mod rasism” opfordrede på de sociale medier så mange som muligt til at møde op, og det forløb fredeligt. Der var ingen taler eller noget, så det gik meget stille for sig, oplyser Lasse Svensson, som også talte med politiet i løbet af dagen.

– De sagde, at kirken er utrolig vigtig i samfundet, og at det er godt, at kirkerne er synlige på gader og torve og tager et standpunkt for alle menneskers ligeværd, tilføjer Lasse Svensson.