USA og Israel trækker sig fra UNESCO

USA oplyser, at FN-organisationens anti-israelske holdning er årsagen. Nu har Israel taget samme skridt.

Ved udgangen af 2018 er USA ikke længere med i FN-organisationen UNESCO.

Det skyldes bl.a. UNESCOs anti-israelske holdninger, oplyser Trump-regeringen.

UNESCO, som er mest kendt for programmet ”Verdensnaturarv” og har base i Paris, optog Palæstina som medlem i 2011. Mange af de historiske jødiske steder bliver nu benævnt som ”palæstinensisk kulturarv”.

I 2015 fordømte UNESCO Israel for mangelfuld indsats mht. kulturarvsteder i Jerusalem.

FN-organisationen har erklæret oldtidsbyen Hebron ’palæstinensisk verdensarv’, selv om byen indeholder et helligsted for jøderne, nemlig ’Patriarkernes Grav’. Her skulle både Abraham, Isak, Jakob og deres koner være begravet.

Muslimerne, som også anerkender Abraham som en profet, byggede moskeen Ibrahimi
Mosque på stedet i det 14. århundrede.

Tidligere brud med USA

I 1984 trak præsident Reagan USA ud af UNESCO, fordi han mente, at organisationen var pro-sovjetisk. I 2002 fik daværende præsident George W. Bush USA tilbage i FN-organisationen, mens USAs tilskud til UNESCO stoppede i Obamas regeringstid efter anerkendelsen af palæstinensisk medlemsskab.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel følger USA

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, har kaldt Trumps beslutning om udtræden af UNESCO både modig og moralsk rigtig. Netanyahu har nu bedt sine egne diplomater forberede Israels udtræden af FN-organisationen.

Meddelelsen om USAs udtræden er blevet modtaget med stor beklagelse i UNESCO, som har omkring 500 millioner dollars tilgode i funding fra USA.